Θέλει και “διαμεσολάβηση” της ΕΕ για τους τσαμπουκάδες της στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο βήμα του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα, δήλωσε στο Sputnik ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Τον έτσουξαν οι δηλώσεις…

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

  • Η υποκρισία

Ο τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

  • Ο Ερντογάν “έδειχνε” στρατεύματα, τώρα λένε για συμβούλους…

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία, η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους (…) όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι τουρκικά στρατεύματα ήδη κατευθύνονται προς τη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έπειτα από αίτημά της. Ωστόσο τη Δευτέρα δήλωσε ότι μόνο στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη Λιβύη.

  • Το Φεβρουάριο η νέα διάσκεψη

Εξάλλου η επόμενη διεθνής διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.
«Πιστεύω την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Όμως πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή την ημερομηνία οι Γερμανοί, ο (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Χάικο Μάας. Πιστεύω ότι υπάρχει συντονισμός για το θέμα με τους άλλους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν. Έχουμε ήδη στηρίξει την ιδέα μιας νέας διάσκεψης», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters- Sputnik μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ / Ε.Μ.
Νταβός, Ελβετία

Ζητά και τα ρέστα ο Τσαβούσογλου από την ΕΕ για τους πρόσφυγες που τώρα βλέπει 57 ημερησίως στην Ελλάδα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: