Δεν κατάφεραν να αρχίσουν “σοβαρό διάλογο” Χαφτάρ και Σάρατζ δηλώνει ο Λαβρόφ

File Photo: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. EPA, MARTIAL TREZZINI




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν “σοβαρό διάλογο” κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

“Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου” μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

“Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα”, την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρόνο, παραδέχτηκε ο Λαβρόφ.

Όπως στη Μόσχα, οι δύο αρχηγοί των αντίπαλων πλευρών δεν συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα όπου οι ηγέτες των κυριότερων χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη δεσμεύτηκαν να τηρούν το εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε το 2011 από τον ΟΗΕ και να απόσχουν από οποιαδήποτε ξένη “παρέμβαση” στη σύγκρουση.

Η Ρωσία, παρά τις αρνήσεις της, θεωρείται ύποπτη για υποστήριξη προς τον Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στη σημερινή σύνοδο κορυφής, μαζί με άλλους ηγέτες χωρών εμπλεκομένων στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Εκεχειρία στη Λιβύη ανακοίνωσαν Μέρκελ και Γκουτέρες στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Διάσκεψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: