Δεν κάνει έρευνες το Orus Reis, αλλά είναι ακόμη στην υφαλοκρηπίδα: Πρόκληση ή θαλασσοταραχή;

Photo via Facebook, Nicos Triantis




Ρεπορτάζ Hellas Journal, Γ.Σ.

Στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 από το ανατολικό άκρο της Κρήτης παραμένει το Orus Reis το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σε διεθνή ύδατα.

Στις 06:40 το σεισμογραφικό πέρασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τότε σήμανε συναγερμός στο ελληνικό Επιτελείο.

Το Orus Reis πλέει με τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών ποντισμένα στην θάλασσα, όμως η ταχύτητα του και ο καιρός είναι στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο τουρκικό σεισμογραφικό και δια ασυρμάτου ενημερώνει τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου πως βρίσκεται παρανόμως εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανώτατες πηγές πάντως σημειώνουν ότι πιθανό το ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία να έχει βρεθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτές τις ώρες στο σημείο που βρισκόταν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο 4.

Να σημειωθεί ότι το πιο κοντινό πολεμικό πλοίο της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 55 ναυτικά μίλια μακριά από το Orus Reis.

Η επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

«Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ. »

Η σύμπτωση πάντως είναι ότι και το 2018 ξανά η φρεγατα Νικηφόρος Φωκάς είχε κληθεί να απομακρύνει το ερευνητικό Barbaros από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα όταν τότε ηθελημένα προκάλεσε την ελληνική δυναμική αντίδραση.

Το τουρκικό ORUC REIS εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Πλέει στην περιοχή του Καστελόριζου [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: