Δακρυγόνα και συγκρούσεις στη Βηρυτό: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στον Λίβανο άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο. EPA, WAEL HAMZEH
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, απόψε το βράδυ, και συγκρούστηκαν με δεκάδες ανθρώπους που απάντησαν με πετροπόλεμο και πυροτεχνήματα.

Οι διαδηλωτές πετούσαν πίσω στους αστυνομικούς τα κάνιστρα των δακρυγόνων. Μια ομάδα νεαρών, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ανέφερε ένας μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στον Λίβανο ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο την κυβερνώσα ελίτ που, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, στα τέλη Οκτωβρίου, οι πολιτικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή σε ένα σχέδιο διάσωσης. Η λίρα Λιβάνου αποδυναμώθηκε, οι τιμές αυξάνονται και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα υποχωρεί.

“Όλα όσα περνάμε είναι εξαιτίας των τραπεζών και της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας”, δήλωσε ο Άλι, ένας 21χρονος φοιτητής που διαδήλωνε στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού. “Για αυτό δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και οι τιμές αυξάνονται”, είπε, επιρρίπτοντας την οργή του κόσμου στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην ανάληψη δολαρίων και τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. “Δεν δίνουν στον κόσμο τα λεφτά του”, τόνισε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ έχει δηλώσει ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.

Με πληροφορίες από Reuters, dpa via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος

Νέο βίντεο των NYT δείχνει δύο ιρανικούς πυραύλους να πλήττουν το ουκρανικό αεροσκάφος

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: