Χιλιάδες Χιλιανοί συγκεντρώθηκαν στην “Πλατεία Αξιοπρέπειας: Υποδέχθηκαν το 2020

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή είναι καθημερινό φαινόμενο. EPA, Elvis González




Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν το βράδυ της Τρίτης [τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας] στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. «Φέτος δεν θα μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε ο Ραφαέλ Βεργάρα, 45 ετών, που πήγε στον χώρο αυτό μαζί με πολλούς άλλους πολίτες έπειτα από προσκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η Πλατεία Ιταλίας έχει μετονομαστεί από τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών στη Χιλή «Πλατεία Αξιοπρέπειας».

Η αστυνομία ανέπτυξε σχεδόν 1.000 στελέχη της γύρω από την εμβληματική αυτή πλατεία.

Η Ελεονόρ, 37χρονη φαρμακοποιός, είπε πως πήγε να γιορτάσει την έλευση του νέου έτους «σε μια χώρα που αφυπνίστηκε», όπου η κατάσταση «μπορεί να γίνει καλύτερη, με ένα νέο Σύνταγμα και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Άλλοι Χιλιανοί όμως, που εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, προβλέπουν βαριές συνέπειες για την οικονομία.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των Χιλιανών υποστηρίζει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών, λεηλασιών και υλικών φθορών, ενώ το ίδιο προβλεπόταν να γίνει «σε όλους τους τόπους όπου έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας.

Σε πολλές περιοχές, οι εορτασμοί σε δημόσιες οδούς και σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκαν. Στο Σαντιάγο, το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων όπως και οι συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, προσελκύοντας 500.000 θεατές, ακυρώθηκαν.

Το θέαμα με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων αντίθετα επρόκειτο να γίνει στο Βαλπαραΐσο, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί σε δημόσιους δρόμους και χώρους απαγορεύθηκαν.

Ο πυροκροτητής που οδήγησε στο ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο τις ώρες αιχμής. Παρότι η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα πολύ γρήγορα ακύρωσε το μέτρο, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, το εύρος των κινητοποιήσεων σταδιακά μειώθηκε, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κέρνηση του Πινιέρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Αυτό αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πληροφορίες από το AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαντιάγο, Chile

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τάιμς Σκουέαρ: Το 2020 έφθασε στην Αμερική, μετά την Ευρώπη και την Ασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: