Μπουρκίνα Φάσο: Μια “βουβή” ανθρωπιστική κρίση, 600.000 εκτοπισμένοι σ’ ένα χρόνο

File Photo: Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 900.000 ανθρώπους ως τον Απρίλιο.EPA, Luis Villalobos




«Πρόκειται για την ανθρωπιστική κρίση που διογκώνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Εγκελαντ, αφού επισκέφθηκε την Μπαρσαλόγκο, μια μικρή πόλη στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο όπου ζουν 10.000 εκτοπισμένοι και πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και τις συγκρούσεις μεταξύ φυλών.

«Τον Φεβρουάριο του 2019 υπήρχαν 60.000 εκτοπισμένοι στην Μπουρκίνα Φάσο. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 600.000. Οι άνθρωποι φοβούνται», υπογράμμισε ο Έγκελαντ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

  • «Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 900.000 ανθρώπους ως τον Απρίλιο. Οι επιθέσεις συνεχίζουν να αναγκάζουν τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», πρόσθεσε.

Η Μπουρκίνα Φάσο, που συνορεύει με το Μαλί και τον Νίγηρα, είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές επιθέσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 750 άνθρωποι από το 2015. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, που δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ούτε εκπαίδευση, δεν μπορούν να τις σταματήσουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Μαλί, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο προκάλεσαν τον θάνατο 4.000 ανθρώπων το 2019.

Στη Μπαρσαλόγκο ζουν περίπου 10.000 πρόσφυγες χωρισμένοι σε πέντε τομείς.

Στον τομέα 2 και 4 ζουν αποκλειστικά μέλη της φυλή Μόσι στην οποία ανήκουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας. Πρόσφυγες από τη φυλή Φουλάνι ζουν σε άλλο τομέα, μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών είναι πλέον συχνές στη χώρα.

Όσοι δεν ανήκουν στη φυλή Φουλάνι συχνά μπερδεύουν τα μέλη της με τους τζιχαντιστές. Έτσι δεν είναι σπάνιες οι τιμωρητικές επιθέσεις εναντίον τους έπειτα από επιθέσεις τζιχαντιστών. Όμως οι Φουλάνι πρέπει να εκδικηθούν για αυτές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο βίας.

Νέα τζιχαντιστική επίθεση

Μεγάλη τζιχαντιστική επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του χωριού Σιλγκάντζι στην επαρχία Σουμ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, προκαλώντας πολλούς νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

«Σημειώθηκε επίθεση στο χωριό Σιλγκάντζι. Ο απολογισμός είναι δύσκολο να καθοριστεί διότι βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που έφυγαν από το χωριό. Μιλάνε για 10 με 30 νεκρούς», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία επικαλέστηκε τις μαρτυρίες επιζώντων.

Σύμφωνα με αυτούς «οι τρομοκράτες περικύκλωσαν τους ανθρώπους στην αγορά, προτού τους χωρίσουν σε δύο ομάδες. Εκτέλεσαν τους άνδρες και ανάγκασαν τις γυναίκες να φύγουν από το χωριό».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουαγκαντούγκου, Μπουρκίνα Φάσο

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού σε άνθρωπο που δεν πήγε στην Ουχάν: Μακάριος ο ΠΟΥ, συνιστά ηρεμία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: