Μπορεί ένας απλός Έλληνας πολίτης να ανέβει σήμερα στα Ίμια; Τα αναπάντητα ερωτήματα…

Σκάφος της Τούρκικης ακτοφυλακής δίπλα στα Ίμια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Φωτογραφικό αρχείο Δημήτρη Διακομιχάλη




Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Το ερώτημα του τίτλου, δεν είναι «φιλοσοφικό» – Χωρίς κανένα ψήγμα λαϊκισμού, αλλά με αίσθημα ευθύνης ρωτώ την πολιτική ηγεσία του τόπου αν μπορούν να ανέβουν σήμερα, εν έτει 2020, στις νησίδες των Ιμίων Έλληνες πολίτες – Αν κάποιος έχει το σθένος, ας απαντήσει καθαρά και ξάστερα, χωρίς περιστροφές

Το τι έγινε στα Ίμια τον Γενάρη του 1996, είναι – λίγο έως πολύ – γνωστό στην κοινή γνώμη, αν και ακόμα παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, γύρω από τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας.

  • Μετά το «Βατερλώ» των Ιμίων προέκυψε ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα εθνικής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο και σίγουρα το πλέον παράδοξο καθεστώς στην Ευρώπη.

Εκείνο το βράδυ η Ελλάδα έχασε πολλά περισσότερα από όσα αντιληφθήκαμε. Η απώλεια του ελικοπτέρου με τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς όπως κι αν συνέβη, η αποβίβαση Τούρκων κομάντος στην ΑΦΥΛΑΚΤΗ δεύτερη νησίδα και η αποχώρηση στα πλαίσια των επιταγών των ΗΠΑ τις οποίες ευχαριστήσαμε δημιούργησε συνθήκες απώλειας εθνικής κυριαρχίας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Τι εστί εθνική κυριαρχία;

  • Κυριαρχία και κυριαρχικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα του κράτους να δρα όπως κρίνει, προς όφελος των πολιτών του. Η νομική βάση της παραπάνω διατύπωσης είναι η «αποκλειστικότητα δικαιοδοσίας» (exclusivity of jurisdiction), που στο διεθνές δίκαιο σημαίνει ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεών του εντός των ορίων του, δίχως να λογοδοτεί για τον τρόπο που ασκεί τον έλεγχο αυτόν.

Το δόγμα Χόλμπρουγκ που επιβλήθηκε το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου «Νο ships, no troops, no flags» ήταν αρκετό για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για τους Τούρκους.

Και ερωτώ: Υπάρχει ζήτημα «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας» στα Ίμια;

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου

«Πάρτε λίγο Καστελόριζο και δώστε μας λίγο Ρόδο και Λέρο;» – Οι κόκκινες γραμμές πάνε περίπατο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: