Άθλια επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Μητσοτάκη: Τον ενόχλησε η επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί τις εργασίες κατασκευής του μετρό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




«Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα… Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για το Βερολίνο, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Ελλάδας για την πρόσκληση προς τον Λίβυο Στρατάρχη. “Ο κ. Μητσοτάκης παίζει λάθος παιγνίδι”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Σουλτάνος. «Θα κάνουμε όσα χρειαστούν σε διπλωματικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε.

Πρόσθεσε:

“Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που κάνει είναι λανθασμένα, δεν ξεκίνησε καλά τη διαδικασία».

Ο κ. Ερντογάν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, κάτι που δείχνει ότι ήταν σωστή η κίνηση της Αθήνας.

Μιλώντας για τη Σύνοδο του Βερολίνου τόνισε:

  • «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει. Πρώτα, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε. Όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών”.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε:

“Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. Με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη. Ελπίζουμε πως η εκεχειρία και η διάσκεψη της Λιβύης δεν θα θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες μισθοφόρων».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν:

  • “Η Ελλάδα αισθάνεται εξαιρετικά ενοχλημένη επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο. Ήδη οι συμφωνίες που υπογράψαμε με τη Λιβύη έκαναν την Ελλάδα να τρελλαθεί. Από την πλευρά μας η επίσκεψη του Χάφταρ στην Ελλάδα δεν έχει καμμία πρακτική αξία. Ο Μητσοτάκης παίζει αυτό το παιχνίίδι με λάθος τρόπο. Τα βήματα που έκανε δεν είναι σωστά βήματα. Δεν ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία με καλό τρόπο. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε και στον στρατάρχη Χαφτάρ:

“Η Τουρκία κατέστη χώρα κλειδί για την ειρήνη της Λιβύης χάρη στον αγώνα, που έγινε τόσο στο «πεδίο» όσο και στη διπλωματία, Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν κατόρθωσε ως σήμερα να επιδείξει την αναγκαία αντίδραση απέναντι στις απερίσκεπτες επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ. Οι ελπίδες που μόλις άνθισαν πάλι με την εκεχειρία και τη διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν χάρη των φιλοδοξιών των εμπόρων αίματος και χάους. Οι ενέργειες του πραξικοπηματία Χάφταρ και των υποσηρικτών του που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αγνοήθηκαν για μεγάλο διάστημα”.

Αναφορικά με το κείμενο της συμφωνίας της Διάσκεψης του Βερολίνου που έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε: “Δεν έχουμε λάβει κανένα τέτοιο κείμενο”.

Η Ιταλία διαψεύδει ύπουλο και προβοκατόρικο δημοσίευμα του Anadolu για τον East Med

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: