«Αρνητικές» προοπτικές για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης δίνει ο οίκος Moody’s

File Photo: Συνεδρίαση του EuroWorking Group. Copyright: European Union




H Moody’s δίνει «αρνητικές» προοπτικές για το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, σημειώνει στο δίκτυο CNBCElliot Smith. Ενώ η ετήσια έκθεση αποτελεί μια επικαιροποίηση για τις αγορές και όχι μια επίσημη δράση αξιολόγησης, επεσήμανε έναν αριθμό παραγόντων που αυξάνει το ρίσκο επενδύσεων στο χρέος των οικονομιών της Ευρωζώνης το 2020.

Η Moody’s θεωρεί ότι ο πολιτικός κατακερματισμός σε πολλές χώρες παρεμποδίζει και κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδύνει την ανταπόκριση των πολιτικών σε εγχώρια και εξωτερικά σοκ.

  • Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δημοσίευσε μια «αρνητική» ετήσια προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης για το 2020, υποβαθμίζοντας την Ένωση από «σταθερή» την ίδια εποχή πέρσι.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε την Τρίτη και παρέπεμπε στην «επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος», ενώ συνιστούσε ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο προστατευτισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με την αναστολή της ικανότητάς τους στη διαχείριση οικονομικών σοκ.

«Η αρνητική μας πρόγνωση για την Ευρωζώνη αντικατοπτρίζει τα περιορισμένα ‘μαξιλάρια’ των περισσότερων χωρών μελών της στο να αντιδράσουν σε ένα επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον», όπως δήλωσε η Karin Muehlbronner, μια εκ των συντακτών της έκθεσης και κορυφαίο στέλεχος της Moody’s.

«Η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος θα επιβαρύνει την ανάπτυξη στις ανοιχτές οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2020, παρόλο που η ελαστική εγχώρια ζήτηση, η εύκολη νομισματική πολιτική και ορισμένες δημοσιονομικές διευκολύνσεις θα μετριάσουν το αποτέλεσμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Πολλά κράτη της Ευρωζώνης – ειδικότερα το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – έχουν ποσοστά χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ (ή σημαντικά υψηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις), πρωτοφανές γεγονός για τις τελευταίες δεκαετίες και περιορίζει σαφώς την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να προστατεύσουν σε ενδεχόμενη οξεία επιβράδυνση της ανάπτυξης», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Moody’s.

Τίτλος: Euro zone government debt given ‘negative’ outlook by Moody’s

Διευκόλυνση ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: