Ο Πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο με τον Τραμπ: Στο τραπέζι F-35 και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας [video]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Ολοκληρώθηκε στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο μετά τις 21:10 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό κινήθηκαν στο οβάλ γραφείο

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο Ιράν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί.

  • Mάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την επίθεση στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτήθηκε και για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για τον αγωγό East Med.

Αφού επέμεινε στην άποψη που έχει υπέρ της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ, αναφέρθηκε και στην παρουσία Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συνάντησης στο οβάλ γραφείο ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών όπου συζητήθηκε και το θέμα της απόκτησης των νέων μαχητικών.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Τραμπ

Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί.

  • Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου.

Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά.

  • Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα:

  • Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.

Παρέμβαση ύστερα από ερώτηση της Hellas Journal για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική.

  • Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Η προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά και στην σκιά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, που παρακολουθεί τη συνάντηση, από το κόκκινο χαλί ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τη Μελάνια υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη σύζυγό του, Μαρέβα. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όταν βρίσκεται στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου η Μελάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ήρεμος.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις και οι επενδύσεις. Μένει, μόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να αποδειχθεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι θετικός απέναντι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Γιατί, όμως, δεν θα γίνουν δηλώσεις από την πλευρά του Τραμπ; ρωτήθηκε ο ανταποκριτής του Open. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει συνεχώς δηλώσεις. Το βασικό θέμα είναι αυτό της καθαίρεσής του, κάτι για το οποίο ξέρει ότι θα ερωτηθεί. Οπότε, θέλει να αποφύγει να τοποθετηθεί για το θέμα.

Πάντως, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε με μία μικρή καθυστέρηση περίπου 10 λεπτών, καθώς ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

  • Για την ιστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο έβδομος πρωθυπουργός που συναντάται με Αμερικανό πρόεδρο μετά την Μεταπολίτευση. Ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στον Λευκό Οίκο μετά την Μεταπολίτευση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, επανέλαβε και δημόσια ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

HELLAS JOURNAL και πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr
Ουάσινγκτον , United States

 

Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες: Ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο για το “ξεκαθάρισμα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: