Απορρίφθηκε από τη Γερουσία ο “νόμος φίμωτρο” για τους δικαστές στην Πολωνία

File Photo: Διαδήλωση στη Βαρσοβία κατά του “νόμου φίμωτρο”. EPA, TOMASZ GZELL POLAND OUT




Η Γερουσία της Πολωνίας απέρριψε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την τιμωρία όσων δικαστών αμφισβητούν τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που

προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας και η οποία έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Άνω Βουλή, όπου η αντιπολίτευση διατηρεί οριακή πλειοψηφία, απέρριψε τον λεγόμενο «νόμο φίμωτρο» με 51 ψήφους, έναντι 48, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Τόμας Γκρόντσκι.

Η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που, όπως λέει, έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα κατάλοιπα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να φιμωθούν οι διαφωνούντες δικαστές και να περιοριστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το περασμένο Σάββατο, δικαστές από πολλές χώρες μέλη της ΕΕ ενώθηκαν με τους εκατοντάδες Πολωνούς δικαστές και δικηγόρους που διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο ωστόσο ενδέχεται να υιοθετηθεί πολύ γρήγορα από την Κάτω Βουλή, η οποία ελέγχεται από το PiS. Η ψήφος των βουλευτών μπορεί να ακυρώσει εκείνη των γερουσιαστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, με αφορμή τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να στερήσει από τη Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό επειδή χρειάζεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τις άλλες χώρες μέλη και η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Πολωνία.

Ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, στο Λονδίνο, Λοράν Πετς, εκτίμησε ότι η Πολωνία θα έπρεπε να ακυρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης που έχει υιοθετήσει από το 2015 και μετά ώστε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιιο.

Με πληροφορίες AFP-DPA μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη νέα αριστερή ηγεσία του κόμματός του προχωρά ο Σολτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: