ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Μπόλτον καρφώνει στο βιβλίο του τον Τραμπ για τις ανάρμοστες σχέσεις του με τον Ερντογάν

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον κάνει αποκαλύψεις για τις σχέσεις του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του.. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ότι ανησυχούσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε προσωπικές χάρες και εξυπηρετήσεις στους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Κίνας, σύμφωνα με ένα χειρόγραφο του βιβλίου του κ. Μπόλτον, που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει.

Η εφημερίδα New York Times που κάνει την αποκάλυψη, αναφέρει ότι ο κ. Μπαρ απάντησε επισημαίνοντας έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κάποιες εταιρείες στις χώρες αυτές και δήλωσε ότι ανησυχεί ότι ο κ. Τραμπ δημιούργησε την εντύπωση ότι είχε υπερβολική επιρροή σε αυτές, που συνήθως, ήταν ανεξάρτητες έρευνες, σύμφωνα με το χειρόγραφο.

Στηρίζοντας αυτά που είπε, ο κ. Μπαρ ανέφερε τις συνομιλίες που είχε ο κ. Τραμπ με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Κίνας Xi.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ήδη ζητούν περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη του κ. Τραμπ.

  • Ο απολογισμός του κ. Μπόλτον υπογραμμίζει το γεγονός της ανησυχίας για τον εναγκαλισμό του κ. Trump σε αυταρχικούς ηγέτες, που εξέφραζαν από καιρό εμπειρογνώμονες και αντίπαλοι του Προέδρου. Η ανησυχία υπήρχε και μεταξύ ορισμένων ανώτερων αξιωματικών του υπουργικού συμβουλίου που ανέθεσε ο πρόεδρος να διεξάγουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Μπόλτον γράφει για τη συζήτησή του με τον κ. Μπαρ στο ακυκλοφόρητο βιβλίο του που υπέβαλε πριν από περίπου ένα μήνα στο Λευκό Οίκο για έγκριση. Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το χειρόγραφο περιέγραψαν το περιεχόμενό του στην εφημερίδα New York Times με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Τραμπ στον Ερντογάν το 2018 σχετικά με την έρευνα εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, της Halkbank. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε λεπτομερώς τη Halkbank για απάτες και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε απευθύνει προσωπικές εκκλήσεις στον κ. Τραμπ για να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τυχόν πρόσθετη επιβολή προστίμου κατά της τράπεζας. Το 2018, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τουρκία ότι ο κ. Τραμπ είχε υποσχεθεί να δώσει εντολή στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να παρακολουθήσουν το θέμα. Η τράπεζα είχε προσλάβει έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο λομπίστα για να ασκήσει πιέσεις στην κυβερνηση για το θέμα.

Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία του Προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: