Από τις 27 υπερπτήσεις στις 120 παραβιάσεις και σε σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο

File Photo: Εικονικές εμπλοκές έγιναν εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου. πηγή: Πολεμική Αεροπορία




Από τις 27 υπερπτήσεις που θεωρείται ένας ιδιαίτερα προκλητικός αριθμός “ρεκόρ”, η επόμενη ημέρα, δηλαδή η σημερινή, επιφύλαξε για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα επίσης αριθμό “ρεκόρ” ο οποίος σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις πολεμικές μοίρες από όλες τις αεροπορικές βάσεις.

Οι περισσότερες βέβαια από τις παραβιάσεις ήταν από κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και από ελικόπτερα που απονηώνονταν από τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου οι οποίες βρίσκονται, χωρισμένες σε αρμάδες στο βοριοανατολικό και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας οι 43 παραβιάσεις που έγιναν από τα μαχητικά, ήταν ένα διαρκές “μπες- βγες” στον Εθνικό Εναέριο χώρο που στόχο είχαν να γράψουν αριθμό παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτό μαρτυρά ο σχετικά μικρός αριθμός μαχητικών F-16 της Τουρκίας, σε σχέση πάντα με το σύνολο του αριθμού των παραβιάσεων.

Οι έξι αερομαχίες έγιναν κοντά στα νησιά που αμφισβητήθηκε η Ελληνική κυριαρχία τους, δια μέσου των υπερπτήσεων. Κοντά στο σύμπλεγμα των Φούρνων, στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι έγιναν οι αερομαχίες, όπως και στις Οινούσσες, ένα από τα νησιά που έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Η επίδειξη ισχύος από την Τουρκία φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, όπως και η “αναζήτηση” του ατυχήματος στο Αρχιπέλαγος που θεωρείται βέβαιο από Επιτελείς οτι η Άγκυρα θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 9 (9x2F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 9 (2CN-235 και 7 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 27

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 19

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 120 (43 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 6

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε ν. Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Οινούσσες.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Hellas Journal

Νέες τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο μετά το χθεσινό κρεσέντο προκλητικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: