Από την τραγωδία των πυρκαγιών επισκιάστηκε η Ημέρα της Αυστραλίας [photo]

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στήριξης προς τους γηγενείς Αυστραλούς EPA. JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα στις παραλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αυστραλίας, αν και οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την τραγωδία των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια.

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν επίσης πορεία στήριξης προς τους γηγενείς Αυστραλούς, οι οποίοι θεωρούν την Ημέρα της Αυστραλίας, που σηματοδοτεί την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, «Ημέρα Εισβολής».

  • Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η Ημέρα της Αυστραλίας είναι μια ημέρα για να θυμάται κανείς την Ιστορία της χώρας. «Και όπως θυμηθήκαμε πολύ πρόσφατα, ιστορίες για ξηρασίες, πυρκαγιές και προσαρμογή στις πολλές προκλήσεις που ενέχει η ζωή σε μια μεγάλη ήπειρο», δήλωσε ο Μόρισον στο μήνυμά του.

Η Ημέρα της Αυστραλίας σηματοδοτεί την άφιξη το 1788 του «Πρώτου Στόλου» βρετανικών πλοίων στο Σίδνεϊ Κόουβ. Οι γηγενείς Αυστραλοί θέλουν να καταργηθεί η συγκεκριμένη ημέρα αλλά ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί την ημερομηνία της γιορτής.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε επίσης ότι το Μετάλλιο για Καταστάσεις Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης θα απονεμηθεί σε μέλη των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών που πάλεψαν με τις φωτιές το 2019-20.

«Η ανταπόκριση στο θέμα με τις πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους να δουλεύουν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, τη μία εβδομάδα μετά την άλλη για να προστατεύσουν περιουσίες και να σώσουν ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες ακόμα και σήμερα. Οι φωτιές σε δασικές περιοχές και σε περιοχές χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία έχουν κάψει μια περιοχή σχεδόν με το μέγεθος της Ελλάδας από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και σε εκατομμύρια ζώα.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μελβούρνη, Αυστραλία

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι αρκετές χώρες έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: