Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πηγή φωτογραφίας Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Με σαφή μηνύματα αποτροπής, εγρήγορσης και ισχύος έγιναν οι τελετές παράδοσης παραλαβής στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Στρατηγοί και Ναύαρχοι έστειλαν κοινά μηνύματα, αναγνωρίζοντας την ρευστή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή και με την Άγκυρα να προσπαθεί με πολλούς τρόπους να βάλει φωτιά στο φιτίλι της έντασης.

Από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά όμως και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ερωτηθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομόλογού του Χουλουσί Ακάρ, για αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου, σημείωσε λακωνικά πως «ότι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.
Τα ανωτέρω υποχρεώνουν και νομιμοποιούν την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ο Νέος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Στέλιος Πετράκης κατά την ανάγνωση της πρώτης ημερήσιας διαταγής του ως Αρχηγός του όπλου αφού σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για την εξοπλιστική ενίσχυση του Ελληνικού στόλου, τόνισε πως «Η ανάληψη των καθηκόντων μου συμπίπτει με πολλές γεωπολιτικές αλλαγές και ένα αβέβαιο περιβάλλοντος. Ο ρόλος του ΠΝ ενισχύεται και προβάλει σαν τον πολλαπλασιαστή ισχύος .

Επιβάλλεται η διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Προτεραιότητα ο στόλος και η μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος. Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες θα πράξει αυτό που πρέπει το ΠΝ, όπου κι αν κληθεί να το πράξει.»

Ο Ναύαρχος Νίκος Τσούνης που κράτησε το τιμόνι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τρία χρόνια, συμπληρώνοντας τον προβλεπόμενο χρόνο θητείας για έναν Αρχηγό επιτελείου, στην τελευταία του ομιλία εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων διαβεβαίωσε για το υψηλό ηθικό των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ο ίδιος απευθύνθηκε προς τις γυναίκες και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Πρέπει να υπάρχει πάντα ο στόλος έτοιμος πάρα τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Είμαι βέβαιος ότι αν απαιτηθεί θα ανταπεξέλθετε. Θα εκπλαγεί δυσάρεστα οποίος επιχειρήσει να επιβουλευτεί τη θάλασσα μας.»

Νωρίτερα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων οι δυο Στρατηγοί εξέπεμψαν και αυτοί μηνύματα όχι μόνο προς τη γείτονα.

Ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαλάραμπος Λαλούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ως αρχηγός το μήνυμα που στέλνω είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήσυχος. Ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.»

Ο απερχόμενος Αρχηγός του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, αφού ευχήθηκε στο νέο Αρχηγό- που τον διαδέχτηκε στο Δ Σώμα Στρατού- να ολοκληρώσει την θητεία του, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο μια αιχμή για τον έναν χρόνο παραμονής του στο τιμόνι του Στρατού Ξηράς, είπε επιπλέον.

«Ποτέ η περιοχή μας δεν ήταν ιδιαίτερα ήρεμη, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγρήγορση».

Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα με την αλλαγή στο Αρχηγείο Στόλου που εκεί τα ηνία παραλαμβάνει από τον Στέλιο Πετράκη, ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

 

Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη βαρόμετρο για τις παράνομες βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: