Απάντηση ΥΠΕΞ στον προκλητικό Τσαβούσογλου: Σαφώς καθορισμένο το νομικό καθεστώς Αιγαίου και νησιών

File photo: Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Άμεση και σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το καθεστώς νησιών του Αιγαίου, έδωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, η θέση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.

Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε αναφέρει πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές, για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντάκ (Ίμια), για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη,  «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Το νησί της κυρά Ρηνιώς έβαλαν για άλλη μια φορά “στο μάτι” οι Τούρκοι: Νέες υπερπτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: