Ανταγωνίζονται ποιος θα …δανείσει πρώτος την Ελλάδα: Προσφορά 18.8 δισ. ευρώ για το 15ετές ομόλογο…

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη Φαίη Μαυραγάνη στο κανάλι OPEN. Φωτογραφία via OPEN tv




Στην έκδοση του πρώτου ομολόγου 15 ετούς διάρκειας μετά το 2009 προχώρησε η Ελλάδα, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι Nikas, Sotiris και Hirai, James στο πρσκτορείο Bloomberg.

Σημειώνουν:

Η χώρα πραγματοποίησε αυτή την κίνηση με σκοπό να δανειστεί 2,5 δις ευρώ (2,75 δις δολαρίων) σήμερα, Τρίτη, με διαφορά που αγγίζει τις 165 μονάδες βάσης σε σχέση με άλλα παρόμοιας διάρκειας ομόλογα και σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς Euribor/mid-swap, όπως ανέφεραν πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλούν για το ζήτημα.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 1,9%. Οι προσφορές έκλεισαν πάνω από τα 18.8 δις ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το ρεκόρ των 20 δις ευρώ που είχε σημειωθεί το 2014 στην πώληση ενός ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

Η πλέον πρόσφατη πώληση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, όταν η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου σημείωσε ιστορικό χαμηλό μετά και την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fich να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η τελευταία έκδοση ομολόγου τέτοιας διάρκειας πραγματοποιήθηκε λιγότερο από ένα έτος πριν η χώρα μπεί σε πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο την απέκλεισε από τις αγορές.

Τότε, η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει 7 δις ευρώ με επιτόκιο 5,39%. Όπως επισημαίνει ο Peter McCallum, αναλυτής επιτοκίων στη Mizuho International Plc, στο Λονδίνο,”Είναι λογικό αυτές οι χώρες να ζητούν χρηματοδότηση από τις αγορές τώρα”. Προσέθεσε, επίσης πως, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και ομόλογα με μακρύτερη περίοδο ωρίμανσης, μετά τα 5-ετή και τα 10-ετή που προσέφερε πέρυσι, κάτι το οποίο θα τύχει θετικής ανταπόκρισης.

Με άνοδο έκλεισαν ο Dow Jones και ο Nasdaq στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: