Δεν αναγνωρίζονται λέσχες καπνιστών: «Άναψαν» φαρμακερά πρόστιμα στα εικονικά σωματεία

File Photo: Γίνεται «ζημιά σε συναδέλφους τους» και για «αθέμιτο ανταγωνισμό» όσων προχωρούν σε ίδρυση λεσχών για καπνιστές ανέφερε σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης. Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για «εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου». @amna_news




Λειτουργούσαν ως «λέσχες καπνιστών» ωστόσο αυτό δεν κατάφερε να εμποδίσει τους ελεγκτές να ρίξουν τις σχετικές καμπάνες για το κάπνισμα.

Έτσι, μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και της αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούσαν ως «λέσχες καπνιστών», δεν χαρίστηκε.

Ουσιαστικά εφάρμοσε το νόμο όπως αυτό διατυπώθηκε και πριν από τρεις ημέρες από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία με ανακοίνωσή της ξεκαθάριζε πως οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και δεν υπάρχει… παράθυρο στα “μορφώματα”, όπως επισήμανε για το κάπνισμα. «Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

  • Εικονικά σωματεία λέει ο Άγγελος Μπίνης

Σήμερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6. ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης αναφερόμενος στο ζήτημα σχολίασε πως γίνεται «ζημιά σε συναδέλφους τους» και για «αθέμιτο ανταγωνισμό» όσων προχωρούν σε ίδρυση λεσχών για καπνιστές . Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για «εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου».
Ο κ. Μπίνης εξήγησε πως οι «λέσχες καπνιστών» δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία», σημειώνοντας πως αποτελούν «σωματεία του κοινού δικαίου με τη διαφορά ότι τα μέλη τους συναντώνται για να πίνουν καφέ και να καπνίζουν».

«Σε ένα σωματείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν μπορείς να έχεις υπαλλήλους» διευκρίνισε ο κ. Μπίνης λέγοντας ότι «στους πελάτες θα κόβουν απόδειξη συνδρομής μέλους και όχι την κανονική απόδειξη, ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές αν υπάρξει έλεγχος». Ο κ. Μπίνης τόνισε πως το Σάββατο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ στην Αθήνα σε λέσχη καπνιστών στην Αθήνα και παρόμοιο πρόστιμο την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για κλασικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών ότι θα κάνουν το πατάρι τους ή ένα μέρος του εμβαδού τους σωματείο καπνιστών και έτσι θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.

  • Το σαφάρι ελέγχων συνεχίζεται

Το χτεσινό σαφάρι αφορούσε την περιοχή στην Πλάκα, όπου επιβλήθηκε τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

Στο Γκάζι επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ. Ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Στο Σύνταγμα, σε μπαρ επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις πελάτες που κάπνιζαν αλλά και 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Στον Κεραμεικό, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις καπνίζοντες και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων.

Με πληροφορίες από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6

Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα για κάπνισμα στην Αττική: Από 100 ευρώ, συνοδεία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: