Αν ο κόσμος μάθει τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες να ετοιμάζονται επιβιβαστούν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, για να ταξιδέψουν προς Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Φωτογραφική ανασκόπηση και σχολιασμός της φωτογράφου Alice Aedy η οποία έχει καλύψει από το 2016 την προσφυγική κρίση δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η Aedy σχολιάζει ότι το 2016 είχε την αίσθηση πως αν ο κόσμος μάθει τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αγωνιστεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

  • Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «περισσότερο θλιβερή από ποτέ», σημειώνει, παραδεχόμενη ότι ήταν «αφελής» αφού όχι μόνο «έχουμε αποτύχει» αλλά «δεν έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας» (αναφορά στην υπόσχεση της Μ. Βρετανίας να δεχτεί 3 χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα.

Εν τέλει υποδέχτηκε μόλις 200). Εν μέσω φωτογραφιών προσφύγων και δηλώσεών τους, η Aedy σχολιάζει ότι πολλοί Έλληνες, ως «αφανείς ήρωες» έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κρίσης αλλά η στάση πλέον των Ελλήνων γίνεται ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στους πρόσφυγες. Οι εθελοντές που γνώρισε η Aedy, πολλοί από αυτούς Έλληνες, είναι πλέον εξαντλημένοι.

«Η πίεση που ασκείται στους κατοίκους των νησιών είναι  πλέον ολοφάνερη. Σε μερικά από τα νησιά ο αριθμός των μεταναστών είναι ίσος ή πλησιάζει τον αριθμό των κατοίκων. Όσο επιδεινώνονται οι συνθήκες, η κατάσταση θα εντείνεται. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων επ’ αόριστον δεν είναι λύση», σημειώνει.

  • «Πρέπει να δούμε την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται για την κατάρτιση ενός σχεδίου παροχής ασύλου και τρόπων επανεγκατάστασης. Ωστόσο, προσθέτει, «η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη» στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κατάλληλης μεταναστευτικής πολιτικής.

«Πρόκειται για ένα συλλογικό ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια συλλογική ευρωπαϊκή ανταπόκριση. Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα έχουν ξεφύγει από τη βία και την ανείπωτη φρίκη. Δεν αξίζουν τηνκράτησητην εχθρότητα και περισσότερα βάσανα».

Τίτλος: ‘Looking back, I realise I was naive’: reporting on the refugee crisis

Με τα υψηλότερα κέρδη από την κρίση του 2008 κλείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: