Αυτόπτης Μάρτυρας: Από τα Ίμια στις σημερινές αερομαχίες και τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

File Photo: Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του πιλότου Παναγιώτη Ι. Γεωργιάδη




Ο Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης, Σμήναρχος Ιπτάμενος ε.α, αναμοχλεύει τη μνήμη και καταθέτει τις σκέψεις του στη Hellas Journal με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στον ενάεριο χώρο του Αιγαίου.

  • «Ετοιμότητα και Αιφνιδιασμός»

Το ξημέρωμα από την «νύκτα Ιμίων» μας βρίσκει ήδη πέντε ώρες μέσα στα COCKPIT στην Αεροπορική Βάση Μίκρας σε ετοιμότητα των 2λεπτών, ώστε με εντολή μέσα σε αυτό τον χρόνο τα μαχητικά να βρίσκονται στον αέρα *. Τα μόνα μαχητικά που πέταξαν σε όλο το Αιγαίο εκείνες τις ώρες ήταν δικά μας και από άλλες βάσεις.

Πέρασαν χρόνια από τότε και ήρθε η σειρά των νεότερων, αλλά δεν άλλαξε τίποτε.

  • Στις μέρες μας όπου οι συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις αποτελούν για το ευρύ κοινό κάτι «συνηθισμένο» πλέον, μόνο έτσι δεν πρέπει να θεωρούνται μία και αρκεί μόνο μία «περίπτωση», τυχαία ή όχι, να αλλάξει το σκηνικό και να οδηγήσει σε πολεμική αναμέτρηση.

Στην Πολεμική Αεροπορία ιδιαίτερα το κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για να υπάρξει όταν απαιτηθεί, αστραπιαία αντίδραση σε κάθε επιθετική δράση έτσι ώστε η ετοιμότητα να επικρατήσει του αιφνιδιασμού.

Αυτό το δυνητικά θανατηφόρο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο «συμμάχους» ως μέλη του NATO, που συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις στην «ίδια πλευρά»!, κρατά πάνω από τέσσερεις δεκαετίες στους ουρανούς μιας περιοχής εξαιρετικής γεωστρατηγικής αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την οικονομική πλευρά αντλούν τεράστιους ανθρώπινους και υλικούς πόρους αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

  • «Ζωτικός Χώρος και Χρόνος»

Οι πρώτες μέρες του 2020 τρέχουν συσσωρεύοντας μεγάλες προσδοκίες. Οι ευχές και οι ελπίδες είναι ανθρώπινες ως ανάγκη, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο μα δεν αρκούν από μόνες τους γι’ αυτούς που επιδιώκουν την ειρήνη σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο, μια και οι ανταγωνισμοί για την προώθηση κρατικών και συμμαχικών συμφερόντων σε παγκόσμια κλίμακα πέρασαν πλέον στο στάδιο δυναμικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κάθε κράτος ή συνασπισμός (κατά περίπτωση) κινητοποιεί πλέον όλο και περισσότερο δυναμικό για να κερδίζει τα περισσότερα χάνοντας τα λιγότερα στον ελάχιστο χρόνο μια και η πιθανότητα συμβατικού – γενικευμένου πολέμου ελαχιστοποιείται.

Εστιάζοντας τώρα στην αεροπορική αντιπαράθεση Τουρκίας – Ελλάδας και ειδικότερα σε επίπεδο εισβολής εναέριων μέσων έναντι αεράμυνας** αντίστοιχα, τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα, θεωρητικά πάντα.

  • «Λίγοι και Τυχεροί»

Κάθε δράση της Αεράμυνας ξεκινά από την Ηγεσία και απλώνει στα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, παρακολούθησης και εντοπισμού «σαν ιστός αράχνης», πολύ μακρύτερα της επικράτειας.

Το ενεργό δυναμικό αποτελούν οι τακτικές μονάδες αεράμυνας (αεροσκάφη επιφυλακής, αντιαεροπορικά πυραυλικά και οπλικά συστήματα κάθε κατηγορίας) στην ενδοχώρα και σε προωθημένες βάσεις. Μέρα και Νύκτα. Τεράστιο δυναμικό, ασύγκριτο σε μέγεθος και έκταση στην παγκόσμια ιστορία σε καιρό ειρήνης και έντασης.

Δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος σε αυτό το ζήτημα πάνω από τα Ελληνικά νησιά και έτσι το «παιχνίδι» συνεχίζεται βάζοντας ακατάπαυστα τα πληρώματα ιδιαίτερα των μαχητικών σε εξαιρετικές καταστάσεις με άγνωστες συνέπειες κάθε φορά.

Ακούγεται σε πολλούς δυσάρεστο, ίσως καταπιεστικό… Κάθε άλλο! Είναι ο παράδεισος κάθε μαχητή πιλότου, στην καλύτερη εκδοχή εκπαίδευσης πριν τον πόλεμο.

Αυτοί οι «Λίγοι και Τυχεροί» (έναντι των πολλών) κράτησαν και κρατούν νικηφόρα σ’ αυτόν τον πόλεμο φθοράς, χάρις στη θέληση και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού. Σ’ αυτήν την ισχύ των όπλων μεμονωμένα και συνδυαστικά με όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κρατικού μηχανισμού (μια και καλό είναι να μην αρκούμαστε μόνο στην ισχύ της Διεθνούς Νομιμότητας) εδράζονται οι Συμμαχίες στην Λεκάνη της Μεσογείου και η προστασία ενεργειακών δικτύων παγκόσμιας γεωστρατηγικής αξίας που επηρεάζουν τις δεκαετίες που έρχονται.

  • «Στα νύχια των αρπακτικών μας»
File Photo: Από το προσωπικό αρχείο του πιλότου Παναγιώτη Ι. Γεωργιάδη

«Scramble» ! (ταχεία απογείωση). Το κουδούνισμα του μαύρου μαγνητικού τηλεφώνου…. του «κακού», διέκοψε απότομα και με την μία, κουβέντα, καφέ, τις ώρες προσμονής.

File Photo: Από το προσωπικό αρχείο του πιλότου Παναγιώτη Ι. Γεωργιάδη

Καμιά άλλη διαταγή δεν εκτοξεύει τους παλμούς της καρδιάς και την αδρεναλίνη τόσο απότομα και τόσο ραγδαία ! Ο εγκέφαλος προστάζει κι ευθυγραμμίζει το σώμα στο σκοπό της αποστολής και τα δεδομένα. Εντολές, διαδικασίες, τακτική κατάσταση, όρια, καιρός… Θέματα που αναλύθηκαν πριν, έρχονται και ξανάρχονται στο νου καθώς ιπτάμενοι, τεχνικοί και οπλουργοί ξεχύνονται στα υπόστεγα.

Η μυρωδιά της κηροζίνης διάχυτη παντού. Ο θόρυβος αυξάνει διαρκώς. Δεν έχουν περάσει τα δύο λεπτά. Εντολές στους οπλουργούς για απομάκρυνση των καλυμμάτων και απασφάλιση του οπλισμού, αποκατάσταση επικοινωνίας με τον πύργο, τροχοδρόμηση! Οι κινήσεις, θυμίζουν εντυπωσιακά εκτελεσμένη χορογραφία, έχουν επαναληφθεί άπειρες φορές.

Και τα μαχητικά χάνονται στον ορίζοντα…. ανατολικά. Οι αετοί για ακόμη μια φορά θα αναγνωρίσουν και θα προβάλλουν με το ράμφος τους και προτεταμένα τα νύχια τους την θέληση της Πολεμικής Αεροπορίας όποια οπλικά συστήματα και αεροσκάφη έχει και θα έχει στο μέλλον.

Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης
Σμήναρχος Ιπτάμενος ε.α

* Την φωτογραφία τράβηξε οπλουργός της 343ΜΑΗ. Οι τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι που θα βλέπαμε είναι οι τεχνικοί των αεροσκαφών. Σε τέτοιες καταστάσεις αυτή είναι η στενή μας οικογένεια. Μαζί όλη την χειμωνιάτικη εκείνη νύκτα. Δεμένοι στα καθίσματα μας όταν μας κρατούσαν με ζεστά ροφήματα, εκτονώνοντας την κύστη μας στο ίδιο ποτήρι μιας χρήσης και άδειασμα από την άλλη μεριά!.

**Στην ουσία η λέξη άμυνα στην σύνθετη λέξη Αεράμυνα δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή για τα δεδομένα των αεροπορικών αναμετρήσεων σε κάθε περίοδο.

Από τις 27 υπερπτήσεις στις 120 παραβιάσεις και σε σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: