Αυτό πρέπει να κάνει η Αμερική: Να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας, όπως εγγυάται αυτή του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση. EPA, TANNEN MAURY




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου γενικά για το θέμα του Ιράν και γενικά για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις «σχετικά με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης.

Στο σημείωμα που ακολουθεί μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού σημειώνεται ότι ο κ. Πομπέο επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή.

  • Αυτή είναι μία μεγάλη κουβέντα για όσους καλύπτουν τις δραστηριότητες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Δεν την χρησιμοποιεί συχνά. Μάλλον, για να το θέσω πιο σωστά, η φράση για την δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια μίας ξένης χώρας, χρησιμοποιείται για τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υπερδύναμης.
  • Το Ισραήλ είναι βέβαια η πιο σημαντική χώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο καθένας καταλαβαίνει τους λόγους. Είναι ο πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή. Με πιο απλούς όρους, είναι ο χωροφύλακας των Αμερικανών στην πιο ταραγμένη, ίσως, περιοχή του κόσμου.

Η Ελλάδα περισσότερο, και η Κύπρος λιγότερο, αποτελούν κρίκους μίας αλυσίδας χωρών που συνδέονται με το Ισραήλ και την Αμερική. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις δύο χώρες για πολλά και διάφορα θέματα, και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ουάσιγκτον δεν άκουσε ποτέ όχι από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αντίθετα, η Τουρκία που προστατεύεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απαντά πάντα όχι σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για να χρησιμοποιηθεί το τουρκικό έδαφος για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Και ας μην πουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα, διότι δεν θα λένε την αλήθεια. Και το ξέρουν.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα που οι ΗΠΑ πρέπει να συμπεριφέρονται πρωτίστως στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Κύπρο, όπως και στο Ισραήλ. Η Ελλάδα, αλλά και οι Κύπρος είναι οάσεις σταθερότητας σε μία προβληματική γειτονιά, η οποία απειλείται με πολέμους από τον Ταγίπ Ερντογάν. Με λίγα λόγια: Η Αμερική πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως εγγυάται αυτή του Ισραήλ, διότι οι δύο χώρες προσφέρουν στις ΗΠΑ ότι ακριβώς τους δίνει το Εβραϊκό Κράτος.

Η Αθήνα και η Λευκωσία, μαζί με την Αίγυπτο είναι οι πιο πιστές χώρες στην Αμερική και τη Δύση και μαζί με το Ισραήλ αποτελούν μία «αμερικανική» εστία χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι στην πρόσφατη ιστορία της, η Αμερική δεν είχε την τύχη να έχει δίπλα της πραγματικούς συμμάχους, οι οποίοι δεν δημιουργούν προβλήματα, αντίθετα λύνουν προβλήματα για τις ΗΠΑ. Θα προσθέσω και τους Κούρδους, που δεν έχουν ακόμα κράτος με ευθύνη της Ουάσιγκτον, καθώς τους έκαψε πολλές φορές τις ελπίδες.

  • Αν αντιπαραθέσει κάποιος σοβαρός Αμερικανός αξιωματούχος, τις υπηρεσίες αυτών των χωρών και της Τουρκίας, θα πάθει κατάθλιψη. Διότι και τα νήπια γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δρα, αντιδρά και συμπεριφέρεται όπως οι παραδοσιακοί εχθροί της Αμερικής. Είναι ένας αντιαμερικανός ηγέτης, ο οποίος αντιστρατεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν βοηθούν και προστατεύουν τους συμμάχους τους. Αντίθετα, η Αμερική επιβραβεύει «συμμάχους» που τη δυσκολεύουν και την ταλαιπωρούν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι η προστασία που προσφέρει ο κ. Τραμπ στην Τουρκία και τον πρόεδρό της, έχει εκνευρίσει τους λαούς των μεσογειακών χωρών, και έχει αυξηθεί ο αντιαμερικανισμός. Έφτασε η ώρα να δουν και τους πιστούς και γνήσιους συμμάχους. Και να τους αντιμετωπίσουν όπως και το Ισραήλ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τον Τραμπ: Πρέπει να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στην τουρκική παράνοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: