1.000 € η επιδότηση για την αγορά μεταχειρισμένων ΙΧ στις αλλαγές του υπουργείου Μεταφορών της Κύπρου

File Photo: Σε σχέση με την αντικατάσταση με καινούριο αυτοκίνητο τροποποιούνται οι αλλαγές από το υπουργείο Μεταφορών και αντί 1.500 περίπου αυτοκίνητα θα επιδοτηθεί η αγορά 825 καινούργιων συμβατικών οχημάτων και 100 καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. ΚΥΠΕ




Σημαντικές αλλαγές φέρνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com, για την απόσυρση παλιών οχημάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, έχουν σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με το σχέδιο που ενέκρινε στα μέσα περασμένου Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η απόσπαση σημαντικού μέρους του κονδυλίου των €3 εκατ. για απόσυρση παλιών οχημάτων και αντικατάστασή τους με μεταχειρισμένα.

  • Τα κονδύλια και η κατηγοριοποίηση

Όπως αναφέρει το philenews.com, αρχικά κονδύλι €2,5 εκατ. αφορούσε την επιδότηση με €2.000 της απόσυρσης παλιού οχήματος ηλικίας άνω των 15 ετών και απόκτηση καινούριου με κινητήρα μέχρι 1.800 κ. εκατοστά και ρύπους μέχρι 150 γρ. διοξείδιο του άνθρακα (με μέτρηση WLPT). Το υπόλοιπο €0,5 εκατ. του κονδυλίου, αφορούσε επιδότηση €5.000 για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δηλαδή το σχέδιο προέβλεπε την αντικατάσταση 1.350 αυτοκινήτων (1.250 συμβατικών και 100 ηλεκτρικών). Με τις τροποποιήσεις που πάνε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Μεταφορών, το κονδύλι των €3 εκατ. θα αφορά €2 εκατ. για αντικαταστάσεις με καινούρια αυτοκίνητα, με επιδότηση €2.000 για αγορά καινούριου αυτοκινήτου με μέγιστους ρύπους μέχρι 160 γρ. και κυβισμού ως 1.800 κ.ε. και κινητήρα Euro 6AD με απόσυρση παλιού – άνω των 15 ετών και επιδότηση €5.000 για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στους αριθμούς σε σχέση με την αντικατάσταση με καινούριο αυτοκίνητο καθώς τροποποιούνται και αντί 1.500 περίπου αυτοκίνητα θα επιδοτηθεί η αγορά 825 καινούργιων συμβατικών οχημάτων και 100 καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι το σχέδιο απόσυρσης αφορά και σε σαλούν αυτοκίνητα και σε βαν.

  • Από τα 15χρονα οχήματα στα της τριετίας

Οι μεγάλες αλλαγές στο σχέδιο επιδότησης, αφορούν την ένταξη σε αυτό της δυνατότητας απόσυρσης παλιών οχημάτων άνω των 15 ετών με αντικατάστασή τους με εισαγόμενα μεταχειρισμένα ηλικίας μέχρι 3 ετών, με ρύπους μέχρι και 125 γρ. και κινητήρα Euro 6 ή τις τρεις βελτιωμένες εκδόσεις που ακολούθησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδότηση θα είναι της τάξης των €1.000, δηλαδή τα μισά απ’ ότι η επιδότηση για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου.

Σημειώνεται πάντως, όπως αναφέρει το philenews.com, για το σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης με συμβατικό ή υβριδικό μεταχειρισμένο όχημα, έχει αποσπαστεί από το κονδύλι των €3 εκατ. το ποσό των €600.000, δηλαδή θα επιδοτηθεί η απόσυρση και αντικατάσταση με εισαγόμενο μεταχειρισμένο συνολικά 600 αυτοκινήτων.

Με πληροφορίες από το philenews.com

Η Κύπρος εκδίδει δύο νέα ομόλογα: Bαθμός πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ-

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: