Υπερκομματικά ψηφίζεται στην Ολομέλεια η ψήφος των αποδήμων: Πιθανώς ΝΑΙ και από ΣΥΡΙΖΑ

File Photo. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Με την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη, το απόγευμα, ολοκληρώνεται η συζήτηση και έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, σε μία κοινοβουλευτική  συζήτηση που δεν αποκλείεται να κρύβει μία ακόμη μετωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, καθώς αμφότεροι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση παραμένει το εύρος της  στήριξης που θα τύχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, κατά πόσον δηλαδή  στη διαφαινόμενη συμφωνία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – Ελληνικής Λύσης, θα προστεθούν και οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την έγκριση του νομοσχεδίου απαιτείται όχι μόνο αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής αλλά και έγκριση κάθε άρθρου με τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Σημειώνεται ότι από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής προέκυψε θετικό μέτωπο 205 βουλευτών (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) ενώ μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε τάσεις σύγκλισης προς το «ναι».

Στη σημερινή συζήτηση υπάρχουν ωστόσο τρεις αστάθμητοι παράγοντες:

Η πρώτη έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Παρά το κλίμα εθνικής σύμπνοιας και ομόνοιας που διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από κυβερνητικής πλευράς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι χειρισμοί της κυβέρνησης   δεν έχουν μείνει στο απυρόβλητο από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και χθες επανέλαβε, σε συνέντευξή του σε τοπικό Μέσο κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία,  ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να καταφεύγει σε λογική «κατευνασμού», έναντι της γείτονος, φρασεολογία που κατα πληροφορίες προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μαξίμου.

Δεύτερο σημείο πιθανής αντιπαράθεσης που μπορεί να σκιάσει το όποιο κλίμα συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων, είναι τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, που έχουν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στην αντιπολίτευση.

Τέλος, οι χθεσινές αναφορές του αντεισαγγελέα Αγγελή στο πλαίσιο της κατάθεσής του για τους δικαστικούς χειρισμούς περί την υπόθεση Novartis, ο οποίος φέρεται να έκανε λόγο για ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό την άσκηση fast track διώξεων, βάζοντας μάλιστα για πρώτη φορά «στο κάδρο» τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να δυναμιτίσει τη συνεδρίαση.

Επίθεση Τσίπρα στην ΝΔ: «Κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας, και κοινωνικής αναλγησίας»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: