Ξεκινά στην Αθήνα την Πέμπτη η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα διασποράς

File Photo: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης (Δ) υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων με τον επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου Φώτη Φωτίου (Α), Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, όπου θα συζητηθεί η συνέχεια του προγράμματος «Νόστος», πιθανόν στην Αμερική ή τη Νότια Αφρική. Κατά την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου θα προβεί παράλληλα σε ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας για θέματα διασποράς με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, στη διμερή συνάντηση με τον κ. Βλάση αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τους εορτασμούς για τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση σε χώρες όπου υπάρχει διασπορά.

Ακόμη, θα συζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αποδήμων που είχε υπογράψει τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Φωτίου με τον τέως Υφυπουργό, Αντώνη Διαματάρη, σε σχέση με κοινές δράσεις για τη διασπορά.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι θα συζητήσουν με τον κ. Βλάση τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης που προγραμματίζεται στην Αθήνα για την ελληνική γλώσσα, καθώς και άλλα διμερή θέματα.

Ακολούθως, ο Επίτροπος Προεδρίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και η Υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μακράμ, θα συμμετάσχουν στην πρώτη τριμερή για θέματα διασποράς που πραγματοποιείται μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Νόστος 4» και σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, αναμένεται να συζητηθεί η θεματολογία, αλλά και ο ενδεχόμενος τόπος διοργάνωσης, που θα είναι είτε στην Αμερική, είτε στη Νότια Αφρική.

Εφόσον επιλεγεί η Αμερική, συνέχισε, θα τεθούν θέματα προκλήσεων στη Μεσόγειο και η γεωπολιτική διάσταση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και μετανάστευσης.

Στην περίπτωση που το «Νόστος 4» γίνει στη Νότια Αφρική, ο προσανατολισμός θα είναι περισσότερο πολιτιστικός, με έμφαση σε θέματα που φέρνουν κοντά τους λαούς, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε θέματα κλιματικής αλλαγής, είπε.

Στην τριμερή θα συζητηθεί επίσης η κοινή επίσκεψη νέων της διασποράς στις τρεις χώρες, κατά παρόμοιο τρόπο με αυτή που είχε γίνει με νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι.

Υπάρχει επίσης η σκέψη να διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μια εκδήλωση για την Ημέρα της ελληνικής γλώσσας, ενώ μετά από εισήγηση της αιγυπτιακής πλευράς, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ συνάντησης πολιτισμών, παραδόσεων και ιστορίας στο Καιροί, με νέους από τις τρεις χώρες να παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς, καθώς και την κουζίνα της κάθε χώρας. Αν το φεστιβάλ έχει επιτυχία, πιθανόν να πραγματοποιηθεί και στην Κύπρο και την Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Το «EastMed Act» ενισχύει τη συνεργασία ΗΠΑ – αξιόπιστων συμμάχων, λέει ο Γκας Μπιλιράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: