Βρετανία: Η χειρότερη ήττα Εργατικών από το 1935: Το Βατερλό του Κόρμπιν σε έναν χάρτη

File Photo: Ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. EPA/WILL OLIVER
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, «το κόκκινο τοίχος γκρεμίστηκε» από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Το Μπλάιθ Βάλεϊ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επισήμανσης, καθώς εξέλεγε Εργατικό βουλευτή από το 1950, αλλά χθες έχασε την έδρα από τους Συντηρητικούς και είχε τη μεγαλύτερη μετατόπιση ψήφων της βραδιάς σε ποσοστό 10,2%, προς τους Τόρις.

Το Ντάρλινγκτον, κατέληξε στους Τόρις με μετατόπιση ψήφων στο 7,4%, το Γουόρκινγκτον επίσης με ποσοστό 9,7% (την έδρα κατείχαν οι Εργατικοί από το 1918 και θεωρούνταν βασική έδρα στόχος των Συντηρητικών για να πετύχουν κέρδη στο βορρά), ενώ στην Ουαλία το Κλούιντ χάθηκε με μετατόπιση 7,5%. Παρόμοιες έδρες – κλειδιά αναφέρονται το Μπίσοπ Όκλαντ, το Ρέξαμ (οι Εργατικοί έχασαν δέκα ποσοστιαίες μονάδες) και το Στοκ ον Τρεντ.

Στα νότια της Αγγλίας, οι αλλαγές ψήφων προς τους Συντηρητικούς ήταν μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές. Οι Εργατικοί απέτυχαν να κερδίσουν το Χάστινγκς και έχασαν έδρες στο Στρουντ και στο Γκλούσεστερ.

Για τους Εργατικούς θεωρείται το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1935, αφού το μερίδιο των ψήφων τους πέφτει σχεδόν σε κάθε έδρα, με εξαίρεση κάποιες λίγες εξαιρέσεις στο Λονδίνο, όπου το κόμμα είχε πιο σκληρή εκστρατεία, όπως στο Πάτνεϊ όπου κατάφερε να την κερδίσει από τους Τόρις, και στο Γούντφορντ Γκριν, όπου τελικά την έχασε από τους Συντηρητικούς.

Στο Λονδίνο οι Συντηρητικοί κατάφεραν να ξανακερδίσουν την έδρα του Κένσινγκτον από τους Εργατικούς, αλλά ο Συντηρητικός βουλευτής, Ζακ Γκόλντσμιθ, έχασε την έδρα του Ρίτσμοντ Παρκ από τους Φιλελεύθερους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, διατήρησε τη δική του στο Έσερ και Ουόλτον, αλλά με δύσκολη νίκη από τους Φιλελεύθερους.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσιεύει έναν εντυπωσιακό χάρτη για την πανωλεθρία των Εργατικών:

Χάρτης του Guardian που δείχνει τις μετατοπίσεις από και προς τους Εργατικούς. Με κόκκινο οι δυνάμεις των Εργατικών, με γαλάζιο οι δυνάμεις των Συντηρητικών, μετά τις εκλογές.

Κόρμπιν: Δεν φεύγω “εσπευσμένα”…

Ο  Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει να φύγει «εσπευσμένα», μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του,  και ότι είναι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

«Χθες το βράδυ απηύθυνα έκκληση για μία περίοδο περισυλλογής στο κόμμα και προφανώς το εκτελεστικό όργανο του κόμματός μας θα αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε μετά για την εκλογή του διαδόχου μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος, και προφανώς εξελέγην για να το κάνω, να ηγηθώ του κόμματος μέχρι τότε», είπε.

Όταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ένοχος για την κλίμακα της ήττας του Εργαιτκού Κόμαμτος, ο Κόρμπιν είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές και να γεφυρώσει το εκλογικό σώμα απέναντι στο Brexit».

HJ Με πληροφορίες από The Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ Της ανταποκρίτριας μας Ειρήνης Ρακιτζή

Λονδίνο, Βρετανία

Τρέχει με… χίλια για το brexit ο Τζόνσον: Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, πως αντιδρούν τα χρηματιστήρια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: