Τζον Σαρμπάνης: Βρίσκουμε πλέον «ευήκοα ώτα» στο Κογκρέσο για την τουρκική επιθετικότητα

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Φωτογραφία via Twitter, @JohnSarbanes




Ως ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πλέον κατάματα την Άγκυρα ερμηνεύει ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης την πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία είχε χαρακτηρίσει  προκλητική την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό  των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη πρέπει να εγείρει ανησυχία στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να τεστάρει τα κάθε είδους όρια. Όπως παρατήρησε, τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντανακλούν μια ευρύτερη μετατόπιση του πολιτικού κλίματος για την Τουρκία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μάλιστα χαρακτήρισε την επίθεση των ανδρών της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον ως σημείο ορόσημο που αφύπνισε ένα μεγάλο μέρος του Κογκρέσου που μέχρι τότε δεν είχε αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο περιστατικό στάθηκε η απαρχή για να στραφούν τα φώτα του ενδιαφέροντος στην συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Μας διευκολύνει να προσεγγίσουμε τους συναδέλφους μας και να βρούμε ευήκοα ώτα, καθώς πλέον έχουν αποκτήσει υψηλότερο βαθμό ευαισθησίας»,  σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκλητικό, παρόλο που όπως επισημαίνει οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικώς θέση στις θαλάσσιες διαφορές άλλων κρατών. Πως αξιολογείται τη συγκεκριμένη δήλωση σε σχέση με αντίστοιχες τοποθετήσεις που είχαμε στο παρελθόν για τα ελληνικά θέματα;

(Το μνημόνιο κατανόησης) αποτελεί απόδειξη της συνεχιζόμενης επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας. Είναι μια πολύ προκλητική συμπεριφορά. Προσπαθούν συνεχώς να τεστάρουν τα όρια. Τα κάθε είδους όρια. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει να κάνει με τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Το έχουν κάνει αυτό μονομερώς σε πολλές περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη, όμως, προσπαθούν να εμπλέξουν και άλλους σε αυτή την ατζέντα που έχουν υιοθετήσει. Και νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτή την εξέλιξη. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όταν αντιμετωπίζουμε την Τουρκία. Και νομίζω ότι βλέπουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να το κάνει αυτό όλο και περισσότερο με τρόπους που δεν το έκανε στο παρελθόν. Επιπλέον, πιστεύω ότι το ευρύτερο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής έχει μια νέα αντίληψη των κινδύνων που θέτει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σίγουρα, τα μέλη του Κογκρέσου το έχουν κατανοήσει με ένα νέο και πιο πειστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

  • Βλέπουμε τη βεντάλια των προβλημάτων που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνεχώς να ανοίγει και το Κογκρέσο να υιοθετεί μια σκληρότερη γραμμή. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, την εισβολή στη βόρεια Συρία, το φλερτ με τη Μόσχα και τη βοήθεια για την αποφυγή των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή σημείο-ορόσημο που στάθηκε η αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι στο Κογκρέσο;

Νομίζω ότι η στιγμή της αφύπνισης για πολλά μέλη του Κογκρέσου ήταν όταν πριν από μερικά χρόνια οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν επιτέθηκαν σε αμερικανικό έδαφος εναντίον Αμερικανών πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά. Αυτή η στιγμή θεωρώ ότι λειτούργησε σαν σοκ για πολλά μέλη του Κογκρέσου που δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις ανησυχίες. Και ξαφνικά αυτό το περιστατικό λειτούργησε ως μια στιγμή αφύπνισης εδώ στο Κογκρέσο, και έτσι πολλοί άρχισαν να βλέπουν πλέον την πολύ επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτή η εξέλιξη, λοιπόν, κάνει τη δουλεία όσων βρισκόμαστε κοντά σε αυτά τα θέματα, όπως ο Γκας Μπιλιράκη, η Κάρολιν Μαλόνι και ο Τεντ Ντόιτς, ακόμα ευκολότερη. Μας διευκολύνει να προσεγγίσουμε τους συναδέλφους μας και να βρούμε ευήκοα ώτα, καθώς πλέον έχουν αποκτήσει υψηλότερο βαθμό ευαισθησίας.

  • Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο για την Τουρκία και πως βλέπετε την επόμενη μέρα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων;

Είναι μια λεπτή κατάσταση επειδή η Τουρκία είναι θεωρητικά σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά πρακτικά συμπεριφέρεται κάθε μέρα με ένα τρόπο που καθιστά πολύ δύσκολο να υπάρξει μια επένδυση σε αυτή τη σχέση ή εμπιστοσύνη ότι θα συμπεριφερθεί με τον τρόπο με τον οποίο περιμένουμε ένα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να ενεργεί. Και νομίζω ότι καθώς προχωράμε θα οδηγηθούμε σταδιακά σε όλο και περισσότερες τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Σίγουρα, στο Κογκρέσο έχουμε τώρα την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την Τουρκία. Και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε όλες οι δεσμεύσεις της να επαληθεύονται και να εξετάζονται προσεκτικά και πιστεύω ότι θα δείτε πολλά μέλη του Κογκρέσου να προθυμοποιούνται να αναλάβουν αυτό τον ρόλο με τρόπους που δεν υπήρχαν πριν.

  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία. Αναμένουμε να λάβει χώρα η αντίστοιχη ψηφοφορία στη Γερουσία. Με βάση τα μηνύματα που λαμβάνετε, είστε αισιόδοξος για την υπερψήφιση του;

Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προφανώς και περάσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την πλευρά της Βουλής. Ελπίζουμε ότι ο Μιτς Μακόνελ θα δώσει την αντίστοιχη ευκαιρία και στην πλευρά της Γερουσίας. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, στείλαμε το πολύ ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ότι τουλάχιστον το Κογκρέσο δεν αποδέχεται τα πεπραγμένα της στη βόρεια Σύρια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατανοήσει προχωρώντας από εδώ και πέρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αδρή ευρωπαϊκή επιχορήγηση σε έξι Ελληνες ερευνητές – οι πέντε από τη διασπορά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: