Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Και η Ιαπωνία στέλνει πολεμικό πλοίο και στρατιώτες

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας. Φωτογραφία via You Tube




Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει την αποστολή περίπου 270 στελεχών και τουλάχιστον ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή για τη φύλαξη πλοίων που μεταφέρουν αργό στη χώρα με την επίκληση νόμου που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό για ερευνητικούς σκοπούς ή τη συλλογή πληροφοριών, γράφει η εφημερίδα Nikkei.

Ο ιάπωνας συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σχεδιάζει εξάλλου να κάνει περιοδεία τον Ιανουάριο στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτει η Νικέι.

Το Τόκιο διατηρεί ταυτόχρονα ομαλές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ιράν. Η κυβέρνηση Άμπε έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σχεδιάζει οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις να ενταχθούν στον υπό σχηματισμό αμερικανικό συνασπισμό για τη φύλαξη δεξαμενόπλοιων και άλλων εμπορικών σκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Νικέι, εξετάζεται από την κυβέρνηση η ανάπτυξη ενός πλοίου συνοδείας και ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους του ιαπωνικού ΠΝ για έναν χρόνο, με την εντολή της αποστολής να έχει διάρκεια ενός έτους που θα υπόκειται σε ανανέωση. Στόχος του Άμπε είναι το σχέδιο αυτό να έχει οριστικοποιηθεί ως τα τέλη της χρονιάς, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το διεθνές εμπόριο πρώτων υλών έχει αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα φέτος, ειδικά εξαιτίας των επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια για τις οποίες δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να αυξάνεται, ιδίως από τον Μάιο την περασμένης χρονιάς, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που είχαν συνάψει με την Ισλαμική Δημοκρατία οι μεγάλες δυνάμεις το 2015 και επανέφερε σε ισχύ τις σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής οικονομίας.

Η Ιαπωνία, που έχει σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αδημονεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, την περιοχή από όπου εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αργού το οποίο καταναλώνει. Ο Άμπε έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει επικρίνει οξύτατα το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο και ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επανέλαβε σε δηλώσεις του στο ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK αυτή την εβδομάδα ότι η Τεχεράνη εναντιώνεται στην ανάπτυξη οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Η προοπτική ανάπτυξης των λεγόμενων «δυνάμεων αυτοάμυνας» — το μεταπολεμικό πασιφιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας θεωρητικά απαγορεύει την ύπαρξη στρατού — στον Κόλπο έχει θορυβήσει το ισχυρό κίνημα ειρήνης στην Ιαπωνία, σχολιαστές στα ΜΜΕ και άλλους.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Japan

Αποκάλυψη: 14 χιλιάδες στρατιώτες και πολεμικά πλοία στέλνει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: