Τσαβούσογλου μαινόμενος βρίζει Μακρόν, Ελλάδα και Κύπρο: Ο Δένδιας στο Κάιρο για τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά από τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter




Για τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης, δήλωσε μαινόμενος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο προκλητικός Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμα, χαρακτήρισε ηλίθια την αλληλεγγύη που υπάρχει εντός της Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των κρατών μελών λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε. “κακόμαθε”, κατά την έκφρασή του, την Κύπρο. Μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τα έβαλε και με την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο. Στο Κάιρο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζητήσε τις απειλές της Τουρκίας με τπνμ Αιγύπτιο ομόλογό του.

  • Σε ομιλία του στην Σύνοδο για την Περιοχή της Μεσογείου των νέων του ΑΚΡ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι για να έχουν μια πετυχημένη πολιτική θα πρέπει να είναι ισχυροί τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο θα πρέπει να ισχυροί. “Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στη Συρία χρησιμοποιούν τη δύναμή τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην ΕΕ και δεν άκουσαν τις προτάσεις τους. “Τότε εμείς τί κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπιδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο”, ανέφερε προκλητικά.

Για τη Γαλλία ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είναι από τις χώρες της ΕΕ που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. “Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν”, υποστήριξε.

  • Επιτάχυνση συζητήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Την επιτάχυνση των συζητήσεων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, αποφάσισαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μετά από τη συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Το θέμα των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης κυριάρχησε των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

  • «Με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων», τόνισε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που κράτησε 45 λεπτά και συνέχισε αμέσως μετά με τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Έλληνας Υπουργός πρόσθεσε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ότι «και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης Σάρατζ».

«Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

  • Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ανακοίνωσε. Ούτως ή άλλως, σημείωσε, «πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τα διμερή θέματα καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου.

  • Απειλές από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για Καστελόριζο

Για μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες των δύο χωρών υπογράφηκε στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι προσπαθούν να κερδίσουν για το Καστελόριζο θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την έκταση του μικρού αυτού νησιού.

  • Με γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι με τη συμφωνία έχει καθοριστεί ένα μέρος των δυτικών ορίων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κυρίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούνται από τη νομολογία του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην πραγματικότητα, όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση ότι η προβολή των ακτών της Τουρκίας η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να διακοπεί με τα νησιά, ότι τα νησιά πίσω από την μέση γραμμή μεταξύ των δύο χερσαίων περιοχών (Τουρκίας – Λιβύης) δεν μπορούν να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους και ότι ενώ γίνεται ο υπολογισμός των θαλάσσιων ζωνών υπολογίζεται το μήκος των ακτών τους και οι πλευρές τους».

Προστίθεται ότι «τελικά, η Τουρκία πριν υπογράψει αυτήν τη συμφωνία, προηγουμένως στο πλαίσιο τη δικαιοσύνης, απηύθυνε έκκληση για συμβιβασμό και ακόμη είναι έτοιμη για συνομιλίες».

Αλλά, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «αντίθετα με την προσέγγιση αυτή της Τουρκίας η οποία έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη, αντί να ξεκινήσουν συνομιλίες προτίμησαν να κάνουν μονομερή βήματα κατηγορώντας την Τουρκία».

  • Πίσω από αυτή την αντίληψη, σύμφωνα με το ίδιο, «βρίσκονται τα μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και των Ε/Κ που προσπαθούν για παράδειγμα να κερδίσουν θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την δική του έκτασή για το μικρό νησί Καστελόριζο, το οποίο είναι απέναντι από την χερσαία περιοχή της Τουρκίας». «Αυτή η αντίληψη έκανε κάποτε την Αίγυπτο να χάσει 40 τ.χλμ, θαλάσσια περιοχή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι με την τελευταία υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη οι δύο χώρες έθεσαν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Αίγυπτος-ΚΑΙΡΟ, Τουρκία-Κωνσταντινούπολη

Και παρανομεί και προκαλεί η Τουρκία: Έδειξε μίσος για το “μικρό νησί” του Καστελόριζου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: