Τρόπους επέκτασης συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου συζήτησαν Φωτίου και Μάκραμ

File Photo: Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ (φωτογραφία) και ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου συμφώνησαν να δοθεί πλέον μεγαλύτερο βάρος στις επόμενες φάσεις του προγράμματος για τη νεολαία και τη νέα γενιά @cynewsagency




Τρόπους επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου συζήτησαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Διασποράς.

Οι δυο αξιωματούχοι ναφέρθηκαν επίσης ιδιαίτερα και στο πως θα μπορέσουν στο μέλλον να συνεχίσουν με την επόμενη φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, ένα πρόγραμμα που απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και των τριών ηγετών των χωρών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μάκραμ και ο κ. Φωτίου συμφώνησαν όπως δώσουν πλέον μεγαλύτερο βάρος στις επόμενες φάσεις του προγράμματος στην νεολαία και τη νέα γενιά. Τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο στη συμμετοχή της νεολαίας των τριών χωρών, με δεδομένη τη μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει μέχρι τώρα το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», αναδεικνύοντας την αδελφοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των αποδήμων δεύτερης και τρίτης γενιάς Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων, επαινώντας παράλληλα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη ιστορία που ενώνει τις τρεις χώρες.

Η κ. Μάκραμ επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στον Επίτροπο Προεδρίας στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου το 3ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, παρουσία ηγετών και εκπροσώπων πολλών χωρών και αντιπροσωπειών νεολαιών από όλον τον κόσμο.

  • Συζήτηση για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Μεσογείου

Παρουσία και του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Ομήρου Μαυρομμάτη, η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου καλωσόρισε την κυπριακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο Φόρουμ Νεολαίας, αλλά και την παρέμβαση του Κυπρίου Επιτρόπου Προεδρίας στην στρογγυλή τράπεζα για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

Ο Επίτροπος Φωτίου επεσήμανε το ενδιαφέρον της κυπριακής πλευράς για την περαιτέρω αναβάθμιση προγράμματος “Νόστος” που αντικατοπτρίζει στην πράξη τους καρπούς της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, φέρνοντας πιο κοντά τους τρεις λαούς, και επαίνεσε το ενδιαφέρον των τριών ηγετών για την ενίσχυση του προγράμματος μέσα και από τις τριμερείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα κατά την προσεχή περίοδο.

Η προσεχής Τριμερής Συνάντηση για θέματα Διασποράς θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του κ. Φωτίου, της κ. Μάκραμ και του νέου νέου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Βλάση.

  • Επέκταση στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Διασποράς, οι κ. Μάκραμ και Φωτίου υπογράμμισαν τη σημασία των τριμερών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου όχι μόνο σε θέματα διασποράς αλλά σε όλους τους τομείς.

Μαζί με τον κ. Φωτίου και την κ. Μάκραμ συμμετείχε σε κοινή συνάντηση και με τις αντιπροσωπείες των τριών χωρών και η Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη.

ΚΥΠΕ / Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος / Κάιρο

Με επιτάχυνση των συνομιλιών για οριοθέτηση ΑΟΖ απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: