Τρέχει με… χίλια για το brexit ο Τζόνσον: Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, πως αντιδρούν τα χρηματιστήρια

Μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές η υπόθεση Brexit μπαίνει σε μια άλλη, γρήγορη, φάση, αφού οι πρώτες δηλώσεις του αναφέρονταν για το τέλος Ιανουαρίου. Πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα στο Λονδίνο απασχολεί διεθνώς όχι φυσικά μόνον τα ΜΜΕ, αλλά και τις χρησματογορές που φαίνεται να ενισχύονται, προφανώς ερμηνεύοντας την πολιτική σταθερότητα αφενός στη Βρετανία αφετέρου το φως στο τούνελ στην υπόθεση που λέγεται Brexit. EPA/NEIL HALL




To Brexit πάνω από όλα! Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται σήμερα ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, που του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.
Η “νέα αυτή ισχυρή εντολή (…) δίδει στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού”, υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας λόγο για έναν “σεισμό” που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.
Έχοντας εξασφαλίσει πλέον μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία, την οποία στερείτο μέχρι σήμερα, ο Τζόνσον αναμένεται τώρα να μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να διοριστεί εκ νέου πρωθυπουργός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

  • Μερικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουν την τάση που είχαν δώσει οι πρώτες εκτιμήσεις: ισχυρή πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν να αποκτήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο στο βρετανικό κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Σαρώνοντας εκλογικές περιφέρειες της εργατικής τάξης, οι οποίες ψηφίζουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες Εργατικούς, οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να υλοποιήσουν το Brexit, το οποίο εγκρίθηκε από το 52% των Βρετανών το 2016, αλλά έκτοτε βρισκόταν σε αδιέξοδο.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων έναντι 317 που είχαν το 2017. Οι έδρες του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εργατικού, μειώνονται σε 203 έδρες (έναντι 262).
Οι Συντηρητικοί απέσπασαν μερικές δεκάδες θέσεις από τους Εργατικούς σε παραδοσιακά προπύργια των δεύτερων στην βόρεια και την κεντρική Αγγλία, όπου πολλοί είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 43,6% των ψήφων, το οποίο δείχνει ότι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταφέρει να λάβει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 32,3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά. Ο Κόρμπιν δήλωσε “απογοητευμένος” και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλες βουλευτικές εκλογές, ενώ η θέση του ως ηγέτης του κόμματος κρίνεται πλέον επισφαλής.

Απογοητευτικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα για τους τασσόμενους κατά του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 11 έδρες που έχουν παρά την προσχώρηση σε αυτούς βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον δεν επανεξελέγη και επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό σε ένα “κύμα εθνικισμού” στην Σκωτία και την Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων PA και άλλα μέσα ενημέρωσης, η Σουίνσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της.

Μεταξύ των νικητών των εκλογών αυτών ήταν και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά 13 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 48, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ηγέτη του Νίκολα Στέρτζον να δεσμεύεται για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

  • Χωρίς ομίχλες…

Πάντως το νέο πολιτικόν τοπίο από σήμερα στο Λονδίνο είναι χωρίς ομίχλη. Ξεκάθαρο αποτέλσμα νίκης για τον νυν πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο οποίος με το… Good Morning έδειξε και το ημερολόγιο για το Brexit. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες στέλνουν κι αυτές το δικό τους μήνυμα: τώρα τρέξτε για την έξοδο…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.
Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.

Το Λονδίνο πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην ψηφοφορία για το Brexit στο κοινοβούλιο, λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. EPA/OLIVIER HOSLET

“Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο…είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Είμαστε έτοιμοι”, είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.

  • Το Brexit θα υλοποιηθεί “εγκαίρως” στις 31 Ιανουαρίου

Το Brexit θα υλοποιηθεί “εγκαίρως” στις 31 Ιανουαρίου χωρίς “αν ή αλλά”, δεσμεύτηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία.

“Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως”, δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε.
“Τα καταφέραμε, το κάναμε”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Άσχημα νέα για την Ευρώπη”, σχολίασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπάμπις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία, όμως ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».
«Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις.
«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

  • Χαμόγελα με το ξεκίνημα για τις χρηματαγορές!

Κοντά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών εν μέσω ελπίδων για ένα συντεταγμένο Brexit ύστερα από τη συντριπτική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και ενδείξεων για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι αγορές πιστεύουν ότι μια νίκη του Συντηρητικού Κόμματος θα δώσει τη δυνατότητα στον Τζόνσον να φέρει εις πέρας το Brexit εντός εβδομάδων, περιορίζοντας τους φόβους για μια άμεση κατάρρευση και δίνοντας πιθανόν τέλος σε τριάμισι χρόνια πολιτικής αστάθειας στη Βρετανία.
Ο βρετανικός δείκτης των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα 3,6% στις 10:06 ώρα Ελλάδας, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 1,5%, χάρη στην άνοδο των μετοχών του βιομηχανικού και του χρηματοπιστωτικού κλάδου καθώς και των εταιριών κοινής ωφελείας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΑΡ.ΜΙ/Ε.Μ./ΤΦ/ΣΜ
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Λονδίνο, Βρετανία

Πανηγυρικός Τζόνσον: Και τώρα Brexit στις 31 Ιανουαρίου, «χωρίς εάν, αλλά και ίσως»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: