Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε πάλι τον Ταγίπ για τη στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. [State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain]




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να μην συμφωνεί με τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη. Μετά την καταδίκη της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, σήμερα αποδοκίμασε και τη στρατιωτική συμφωνία με το καθεστώς της Λιβύης.

Απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας έστειλε γραπτή απάντηση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Η ερώτηση αφορούσε συγκεκριμένα την Τουρκία και δεν κάναμε αναφορά σε καμία άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

“Οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώνουν τον εμφύλιο πόλεμο και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες”, συνέχισε ο εκπρόσωπος, υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί όλους να λάβουν μέρος στη διάσκεψη της Γερμανίας για τη Λιβύη και να υποστηρίξουν την έναρξη ενός ενδο-Λιβυκού διαλόγου, την αποκλιμάκωση, την απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων, την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σημειώνεται σχετικά στη δήλωση:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διεξαγόμενη από κοινού διαδικασία διεθνούς διαλόγου Γερμανίας και ΟΗΕ για τη Λιβύη, στο πλαίσιο του σχεδίου των τριών σημείων του ειδικού αντιπροσώπου Salame, όπως το κατέγραψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-Λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Για τις ενέργειες της Τουρκίας επικρατεί ένας εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση έκανε γνωστή την αντίθεσή της στην Άγκυρα. Βεβαίως δεν ιδρώνει το αυτί του κ. Ερντογάν…

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν: Έβαλε τον Σαράζ να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια: Τι λένε αραβικά μμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: