Το Sprint για τα F-16, οι ΜΕΚΟ και οι κινήσεις της Τουρκίας που στηρίζουν την κυβέρνηση Λιβύης

Η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού F 452 “ΥΔΡΑ” . Φωτογραφία Π.Ν.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Έδινε περίπου 500 δολάρια, τους εκπαίδευε, τους παρείχε οπλισμό, ρούχα, πυρομαχικά, μέχρι και καύσιμα για επιθετικές κινήσεις. Όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες για τουλάχιστον μια πενταετία.

Και με αυτό τον τρόπο δημιούργησε έναν μισθοφορικό στρατό κατά του Άσαντ που ξεπέρασε τα 5000 άτομα. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία, όλοι τους Σύριοι.

  • Με παρόμοιο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν έχει δράσει στην Τρίπολη της Λιβύης, στηρίζοντας την περιορισμένης ευθύνης κυβέρνηση, με την οποία προχώρησαν στη σύναψη του παράνομου μνημονίου το οποίο εξαφανίζει Ελληνικά νησιά.
  • Η Άγκυρα έχει βάλει στόχο μέσω της δικής της στρατιωτικής υποστήριξης να παρέχει ότι απαιτείται για να διατηρηθεί το τείχος της κυβέρνησης της Τρίπολης Χαφέζ Αλ Σάρατζ έναντι του Στρατηγού Χαφτάρ.

Θωρακισμένα οχήματα, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, πυρομαχικά κι ότι άλλο ζητηθεί από τους συμμάχους του Ταγίπ Ερντογάν φτάνουν στον προορισμό τους.

Τώρα η Αθήνα τρέχει διπλωματικά και θέλει εξοπλιστικά «χθες»…

Και την στιγμή που οι πληροφορίες αυτές έχουν υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα κοινοποιούμενες στους αρμοδίους τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, η αμυντική θωράκιση παρέμεινε στα χαρτιά και τους σχεδιασμούς. Με δεδομένα πλέον η Αθήνα να λειτουργεί μέσω της διεθνοποίησης του θέματος που αφορά την ευθεία αμφισβήτηση των Ελληνικών νησιών και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Παράλληλα το γεγονός ότι ημέρα Παρασκευή- που δεν συνηθίζεται- έφτασε τελικά μετά από πολλές αναβολές, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 στην επιτροπή άμυνας της Βουλής προς συζήτηση, αναδεικνύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πλέον ότι η λεγόμενη «επαύξηση» της αμυντικής ισχύος (σ.σ. την λέξη αυτή είχαν χρησιμοποιήσει εξ αρχής ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εθνικής άμυνας) είναι μονόδρομος.
  • Από την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής αρχές Νοεμβρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ανακοινώσει ότι την επόμενη εβδομάδα τα F-16 θα έμπαιναν στην επιτροπή άμυνας της βουλής προς συζήτηση.
  • Από τότε έως σήμερα έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και οι προσπάθειες να πάρει ημερομηνία για συζήτηση ήταν συνεχείς. Από την βουλή υποστήριζαν πως υπήρχε φόρτος εργασιών κι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πίεζαν να πάρει σειρά προτεραιότητας, όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο.

Πληροφορίες από την Βουλή λένε πως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κου. Παναγιωτόπουλου υπήρξαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση οι οποίες έχουν να κάνουν με αλλαγές στο πρόγραμμα των μαχητικών. Κύκλοι του υπουργού σημειώνουν ότι την Δευτέρα θα λυθούν όλες οι απορίες.

Στο κοινοβούλιο, για το θέμα της αναβάθμισης των F-16 θα βρεθούν τόσο στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο αλλά και από την ΕΑΒ τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ

Επιπλέον όμως ο υπουργός, θέλησε και πάλι να θίξει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν άμεσες ανάγκες ώστε ν’ αυξηθεί η ετοιμότητά τους.

  • «Ασφαλώς θα χρειαστούν και σχεδιάζονται κι άλλες παρεμβάσεις… υποβρύχια, να τα εξοπλίσουμε με τορπίλες νέου τύπου και η συντήρηση μέσης ζωής των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Ο στόλος χρειάζεται αναβάθμιση και δεδομένων των συνθηκών, είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος ώστε να ισχύσει το Μέγα το της Θαλάσσης κράτος που είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό», είπε μεταξύ άλλων στην επιτροπή ο κος. Παναγιωτόπουλος.
  • Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν τα εξοπλιστικά των F-16, των Mirage και τορπιλών για τα υποβρύχια, στην επιτροπή ο κος. Παναγιωτόπουλος έθιξε ένα εκ των βασικών προτεραιοτήτων για το Πολεμικό Ναυτικό.
  • Τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ, ο οποίος θα έπρεπε να είχε γίνει όταν τα πλοία ήταν είκοσι ετών κι όχι περασμένα τριάντα όπως είναι αυτή τη στιγμή.
  • Πάντως το θέμα των φρεγατών όπως σημείωναν ανώτατα χείλη δεν έχει προχωρήσει κυρίως λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας και των χρημάτων που ακόμη δεν έχει αποδεσμεύσει το υπουργείο οικονομικών.
  • Το Επιτελείο σύμφωνα με ανώτατες πηγές, έχει εξηγήσει με κάθε τρόπο στον υπουργό τις υπάρχουσες δυνατότητες και τις άμεσες ανάγκες που χρίζουν άμεσης ικανοποίησης. Και επιπλέον η πολιτική ηγεσία έχει γίνει κοινωνός της αποτρεπτικής ισχύος, όπου αυτή απαιτηθεί, σε οποιοδήποτε σημείο του FIR Αθηνών και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μπορεί στην παρούσα στιγμή τα πάντα να κινούνται σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά εκείνο που σημειώνεται είναι ότι η Τουρκία εφόσον θελήσει να κλιμακώσει θα κάνει ότι ανακοινώνει κατά διαστήματα, όπως η έμμεση απειλή του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έστειλε το μήνυμα πως έρευνες θα γίνουν στις θαλάσσιες ζώνες που συμφωνήθηκαν με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα απειλείται, θα αναβαθμίσω F16 και Ε.Δ. ακόμη κι αν με καλέσουν σε εξεταστική, είπε ο Υ.Εθ.Α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: