Το σχέδιο Μητσοτάκη: Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Τουρκία και τη Λιβύη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Συντονισμένες όσο και πολυεπίπεδες είναι οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αποτυπωθεί σφοδρή η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έναντι της συμφωνίας Τουρκίας-Lιβύης για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Μετά το… τερέν του ΟΗΕ, όπου η Αθήνα επιδιώκει, κατά πληροφορίες, να εκμεταλλευθεί, μεταξύ άλλων, την αμερικανική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο σημερινό και αυριανό Συμβούλιο Κορυφής.

Για το Μέγαρο Μαξίμου μία ξεκάθαρη και χωρίς αναστολές και αστερίσκους καταδίκη των αμφιλεγόμενων χειρισμών της Αγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρείται κρίσιμης πολιτικής σημασίας, ώστε να καμφθεί η τουρκική παραβατικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει το έδαφος τα προηγούμενα 24ωρα και έχει διαμηνύσει τόσο στους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και στους σημαντικότερους παίκτες του Συμβουλίου Κορυφής ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ικανοποιημένη με τίποτε λιγότερο από μία σαφή, όσο και ξεχωριστή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, όπου θα υπογραμμίζεται η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και θα επισημαίνεται πως η συμφωνία ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ικανά να θέσουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η έως τώρα σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» κινείται κατ’ αρχήν στο πνεύμα των ελληνικών επιδιώξεων. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η Ελλάδα ανεβάζει τον πήχη και δεν αρκείται στην επαναβεβαίωση του πλαισίου κυρώσεων, που ούτως ή άλλως έχει ήδη αποφασίσει η Ε.Ε.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

Περάστε τις κυρώσεις και από Ολομέλεια Γερουσίας, εμείς θα συνεχίσουμε με S-400, απαντά η Άγκυρα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal