Το Κογκρέσο έδειξε το δρόμο στον Τραμπ: Τέρμα τα F-35, ανακοίνωσε κυρώσεις στην Άγκυρα

FILE PHOTO: The U.S. Capitol in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά τη Βουλή, και η ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσία υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης τον προϋπολογισμό για την Εθνική Αμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος – μεταξύ άλλων – απαγορεύει την μεταφορά στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξ αιτίας της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 86 γερουσιαστές και κατά μόλις 8. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω του Twitter ότι πρόκειται να υπογράψει το νόμο, που ήδη βρίσκεται στο γραφείο του.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν κονδύλια 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την φύλαξη των όποιων τουρκικών αεροσκαφών, ανταλλακτικών κι άλλου σχετικού υλικού βρίσκεται στις ΗΠΑ (εννοούν τα F-35 που παρέλαβε ήδη η Τουρκία, και τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες σε αμερικανικές βάσεις).

Η Γερουσία έγκρινε επίσης και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων για την παραγωγή αλλού υλικού, και αυτών των τμημάτων του προγράμματος κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών F-35 που είχε αναλάβει να παράξει η  Τουρκία.

Στο νόμο περιλαμβάνεται πρόνοια για άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Το Κογκρέσο σημειώνει ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αποτελεί σημαντική συναλλαγή υπό τις πρόνοιες του Νόμου CAATSA (για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής) και βάση αυτών θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις.

Η αναφορά αυτή δεν είναι δεσμευτική για τον πρόεδρο Τραμπ, όμως αποτελεί προειδοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι Αμερικανοί νομοθέτες για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Greek News, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι καθώς εντείνονται οι πιέσεις μελών του Κογκρέσου για να νομοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, είναι πιθανόν ο Πρόεδρος Τραμπ να επιβάλλει ήπιας μορφής κυρώσεις CAATSA, ώστε να έχει αυτός την δυνατότητα να τις άρει και να μην χρειάζεται νέος νόμος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης την Τρίτη σε δύο μέρη το νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων, ένα πακέτο ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το πρώτο πακέτο – που αφορά δαπάνες στο εσωτερικό των ΗΠΑ – εγκρίθηκε από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή με ψήφους 297 – 120. Το δεύτερο τμήμα – που αφορά την χρηματοδότηση του Πενταγώνου κι άλλων συναφών δραστηριοτήτων – πέρασε με ψήφους 280-38. Στο δεύτερο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ολόκληρο το νομοσχέδιο «για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου να υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το τελικό όχι, διά νόμου, Γερουσίας και Βουλής στα F-35: Αναφορά και σε κυρώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: