To Κατάρ… εκθειάζει την Τουρκία: Μας βοήθησαν, δεν θα τους γυρίσουμε ποτέ την πλάτη

File Photo: Ο Ο Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμέν Αλ Θάνι, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του εμιράτου. EPA, Noushad Thekkayil




Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως πρόσφατες συνομιλίες έσπασαν το παρατεταμένο αδιέξοδο με τη Σαουδική Αραβία και πως η Ντόχα είναι ανοικτή για να μελετήσει αιτήματα των αντιπάλων της στη διένεξη στον Κόλπο, όμως δεν θα γυρίσει την πλάτη στη σύμμαχό της Τουρκία.

Στο πλαίσιο της διένεξης ανάμεσα στα αραβικά κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τον Ιούνιο 2017 τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως το εμπάργκο έχει στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία της.

«Σπάσαμε το αδιέξοδο της μη επικοινωνίας για να αρχίσουμε να επικοινωνούμε με τους Σαουδάραβες», δήλωσε χθες, Κυριακή, στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

«Θέλουμε να καταλάβουμε τα παράπονα. Θέλουμε να τα μελετήσουμε και να τα αξιολογήσουμε και να εξετάσουμε τις λύσεις που μπορούν να μας προφυλάξουν στο μέλλον από οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη κρίση», δήλωσε χωρίς να αναφέρει αν είναι δυνατό να γίνουν παραχωρήσεις και ποιές μπορεί να είναι αυτές.

Οι χώρες που έχουν κηρύξει το μποϊκοτάζ έχουν θέσει 13 αιτήματα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, η υποβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν και η διακοπή των σχέσεων με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ αρνήθηκε πως το Κατάρ έχει άμεσες σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους οι άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως η Ντόχα δεν θα αλλάξει τη σχέση της με την Άγκυρα για να επιλυθεί η διένεξη, η οποία έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να υπάρξει ενότητα μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου για να αντιμετωπισθεί το Ιράν.

«Οποιαδήποτε χώρα που άνοιξε για μας και μας βοήθησε στη διάρκεια της κρίσης μας, θα παραμείνουμε ευγνώμονες σ’ αυτούς … και δεν θα τους γυρίσουμε ποτέ την πλάτη», δήλωσε.

Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα, στρατιωτικό υλικό, τρόφιμα και νερό στο μικρό, αλλά πλούσιο Κατάρ, όταν άρχισε το μποϊκοτάζ.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα πάρει η διευθέτηση, ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε: «Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε ακόμη σ’ ένα πολύ πρώιμο στάδιο και αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 2-1/2 χρόνια ήταν πολλά και χρειάζεται, πιστεύω, κάποιος χρόνος για να ανοικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο, θα βελτιωνόταν συνθήκες διαβίωσης και εισοδήματα, λέει ο Ομπάμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: