Το δίλημμα συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή πρέπει να απορριφθεί, είπε ο Κουτσούμπας

File Photo: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” αναφερόμενος στα “τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκική κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδα με βάση τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της που αποτυπώνονται στη συμφωνία με τη λεγομένη κυβέρνηση της Λιβύης”, υπογραμμίζει ότι “το δίλημμα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή” που τίθεται στον λαό μας από την κυβέρνηση – και όχι μόνο – πρέπει να απορριφθεί”.

Επισημαίνει ότι “αυτό το δίλημμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη”.

Αναφέρεται στους οξύτατους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων και τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή, για τον έλεγχο, την εξόρυξη και τη μεταφορά υδρογονανθράκων.

“Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς συμμετέχει η αστική τάξη της Ελλάδας, της Τουρκίας, και φυσικά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία που θέλουν να περιορίσουν την ρώσικη και κινέζικη “επιρροή” στην περιοχή. Αυτές οι αντιθέσεις οδηγούν στο ξέσπασμα νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ανησυχούμε όταν ακούμε “πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό στόχο να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με το ΝΑΤΟ” προκείμενου να κόψει η Τουρκία τις παρτίδες με την Ρωσία. Αυτό το παζάρι εγκυμονεί μόνο κινδύνους για τον λαό” προσθέτει.

Αναφέρεται στον “επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιέργησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι η χώρα εξασφαλίζεται αν είναι “το καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ” και υπογραμμίζει ότι “αυτός ο μύθος χρεοκοπεί”.

“Ασφαλώς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα ήταν έξω από το ΝΑΤΟ και τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Θα είχε την δυνατότητα να συνάπτει σχέσεις συνεργασίας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες, με τους λαούς και τα κινήματά τους, με κυβερνήσεις-εξουσίες που κριτήριο τους θα έχουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών τους. Μόνο έτσι οι υδρογονάνθρακες αντί για κατάρα θα ήταν ευλογία για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής” τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη και καταδικαστέα την αστυνομική καταστολή, τονίζοντας ότι η κρατική βία και καταστολή “είναι το alter ego της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου”, προϋπόθεση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

“Καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό είναι να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων” προσθέτει.

Επισημαίνει επίσης “όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θυμήθηκε την αντιδεξιά ρητορική για να εκμεταλλευτεί την οργή που προκαλεί η αστυνομική βία, η προσπάθεια του να αποκόψει τον αυταρχισμό από την πολιτική που τον επιβάλει, πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε αξιοποιώντας και την κρατική καταστολή, δεν πείθει κανέναν”.

Ερωτηθείς αν είναι ισοπεδωτική προσέγγιση εκ μέρους του ΚΚΕ το να υποστηρίζει ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί ουσιαστικά τις ίδιες πολιτικές με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ”

απάντησε “δεν έχουμε πει ποτέ ότι οι πολιτικές τους ταυτίζονται. Στρατηγικά συμπλέουν.”

Όπως εξήγησε, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής “αυτό άλλωστε είναι και το οξυγόνο για να διατηρείται ο νέος διπολισμός, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.”

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές είπε ότι θα συνεχιστούν γιατί συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις και γιατί συνεχίζεται η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, το Δουβλίνο, συνολικά η πολιτική της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. “Βελτίωση της κατάστασης για τους ξεριζωμένους αλλά και για τους νησιώτες μπορεί να έχουμε μόνο αν γίνουν όσα προτείνει το ΚΚΕ. Πρέπει να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως και ο κανονισμός του Δουβλίνου γιατί είναι τα εργαλεία που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού των ξεριζωμένων” τόνισε, αναφέροντας και το πλαίσιο προτάσεων του ΚΚΕ.

“Και φυσικά, να συνεχιστεί η αλληλεγγύη που εκφράζει ο λαός μας βάζοντας φραγμό στις διάφορες ρατσιστικές φωνές” υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον ΒΟΑΚ απέδωσε την καθυστέρηση στη κατασκευή του από όλες τις κυβερνήσεις στο ότι βασική επιδίωξη ήταν η εξασφάλιση σίγουρου και άμεσου κέρδους για το ένα ή το άλλο τμήμα των μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται για το έργο.

“Αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό το κριτήριο, τότε το έργο δεν γίνεται ή καθυστερεί. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του ΒΟΑΚ” σημείωσε προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό συζητείται η επιβολή διοδίων τα οποία θα επιβαρύνουν ξανά τον λαό, εκτός από την άμεση φορολογία εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

“Το ΚΚΕ έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για την κατασκευή αυτών των έργων. Θέτει ως μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για γρήγορες ασφαλείς μεταφορές, με προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε την κατασκευή ενός σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς διόδια ή άλλης μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό” κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Για τα Ελληνοτουρκικά για όλα “φταίει ο Καραμανλής” υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: