Το «χοντραίνει» ο Ερντογάν: Στέλνει στρατό στον Σάρατζ για να πολεμήσει Χαφτάρ και Ρώσους

File Photo: Ο Ταγίπ Ερντογάν (Α) και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ). EPA, MAXIM SHIPENKOV, POOL




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία ως άκυρη, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, η οποία έχει διαιρεθεί πολιτικά και στρατιωτικά τα τελευταία πέντε χρόνια, πλησιάζουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Ο Σαλαμέ είπε ότι «οι Ρώσοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις των στρατευμάτων του Χάφταρ στην Τρίπολη και έχουν αποκτήσει ισχύ».

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στις κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

Hellas Journal με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες θέλει να εγκαταστήσει στη “ζώνη ασφαλείας” ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: