Θα συνεχίσει ο Τραμπ ό,τι ξεκίνησε η Γερουσία των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας; Ο ρόλος Μενέντεζ

File Photo: Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (Α).EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Αντίθετα με όλες τις προβλέψεις η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας έκανε το καθήκον της ψηφίζοντας κυρώσεις για την Τουρκία σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και την εισβολή στη Συρία. 

Το νομοσχέδιο που έχει στόχο την προστασία των ΗΠΑ από ενέργειες που είναι ευθέως αντίθετες με τα αμερικανικά συμφέροντα, αναμένει την ολομέλεια της Γερουσίας η οποία αν συμπληρώσει ικανό αριθμό Γερουσιαστών, δε θα χρειαστεί καν την προεδρική υπογραφή. Η Ολομέλεια υποστήριξε με απόλυτη πλειοψηφία το ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι Τούρκοι.

  • Λίγες μέρες πριν η Τουρκία αισθανόταν άνετη ότι δε θα προχωρούσε η Αμερικανική Γερουσία σε μια τέτοια κίνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ”πλάτες” του Αμερικανού προέδρου είναι αρκετές για να μην λάβει χώρα ένα ψήφισμα που θα διεθνοποιεί τις πρακτικές της Τουρκίας οι οποίες ήρθαν στη μνήμη πολλών με την εισβολή στη Συρία τον περασμένο Οκτώβρη. Πού το πάει τελικά η Αμερική; Πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα;

Από την ιστοσελίδα Hellas Journal έχουμε γράψει και τον Οκτώβριο του 2019 αλλά και τον Νοέμβριο ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει στην Τουρκία αναζητώντας καταλύτη για την πρωτοφανή κρίση την οποία αντιμετωπίζει.

Η Τουρκία έχει ακόμη κάποιους συμμάχους μέσα από τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί ευθεία σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτοί οι σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου εντός της Γερουσίας, προσπαθούν να μην διαταράξουν τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, οι οποίες -αναμφίβολα- ακολουθούν το μονοπάτι της ολομέτωπης σύγκρουσης. Η διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου αποτελεί εκείνον τον ειδικό συντελεστή που θα αποβεί καθοριστικός και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

  • Πιο συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί χτυπούν οπουδήποτε μπορούν τον Αμερικανό πρόεδρο, προσμένοντας πως αν ξεκινήσει να ξηλώνεται από κάπου το πουλόβερ της πολιτικής του, τότε το ξήλωμα δε θα έχει τέλος.
  • Ο γερουσιαστής Bob Menendez ήταν και είναι η προσωπικότητα εκείνη που σέρνει το κάρο το οποίο διασώζει την εξαγωγή των αξιών της υπερδύναμης η οποία έχει παράδοση στο να κρίνει και με ηθικά κριτήρια τη διεθνή πολιτική ενώ ταυτόχρονα, ζυγίζει με ρεαλιστικό τρόπο τα συμφέροντά της.
  • Η Τουρκία είναι απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα και η προσωπική σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν επαρκεί για να συνεχιστεί αυτό που ο γνωστός αναλυτής Steve Cook ανέφερε μεταφορικά ως Turkey’s Pardoning.

Μπορεί η επιθετικότητα της Τουρκίας να έχει εύλογα επισκιάσει τα πάντα, όμως στην Αμερική λαμβάνουν χώρα πρωτοφανείς θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ψηφίσματα που θεωρούσαμε ως όνειρα θερινής νυκτός, διαδέχονται το ένα το άλλο και ακολουθεί το EastMed Act το οποίο αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά τώρα που η Τουρκία αγγίζει το ζενίθ των παράνομων πρακτικών της με το ψευδο-μνημόνιο με τη Λιβύη. Ίσως γι’αυτό ο περιφερειακός ταραξίας (Τουρκία) ανακοίνωσε πως στις αρχές του Ιανουαρίου του 2020 θα στείλει ερευνητικό σκάφος.

Η Τουρκία γνωρίζει οτι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να στηρίξει πλέον πολύ λιγότερο τον Ερντογάν. Τι κάνει όμως τώρα η Αμερική;

Τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα.

  • Το καλό σενάριο είναι οτι ψηφίσματα σαν αυτό της Αρμενικής Γενοκτονίας, νομοσχέδια σαν αυτό της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για αντιαμερικανικές ενέργειες (αγορά S-400 βάσει του νόμου CAATSA) και το EastMed Act, προχωρούν με βάση τα όσα έχουμε δει στη Γερουσία και στη Βουλή, που φαίνεται να απομονώνουν τον Τραμπ στα αφορόντα ζητήματα ΗΠΑ-Τουρκίας και δημιουργούν ένα καταστροφικό μείγμα πολιτικής έναντι της κατοχικής δύναμης.

Υπάρχουν ωστόσο άλλα δύο σενάρια.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την υπόθεση καθαίρεσης και να άφησε τη Γερουσία να ”ξεσπάσει” στα δύο ψηφίσματα (εκτός του EastMed Act που έπεται) και στην Ολομέλεια της Γερουσίας να μην ψηφιστούν τελικά.
  • Το τρίτο σενάριο είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κοινή γνώμη έχει ενοχληθεί πολύ από τη στάση του απέναντι στην Τουρκία και το σύνθημα ”Drain The Swamp” δεν φαίνεται να έχει μεγάλη δόση αλήθειας στις σχέσεις του με τον Ερντογάν.
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ επομένως, θα ήθελε να κλέψει τη δόξα τελευταία στιγμή από όσους θεωρεί αντιπάλους του εντός του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία πριν ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες στη Γερουσία.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Τουρκία και οι αντιστάσεις του Λευκού Οίκου εκ των πραγμάτων μειώνονται μέρα με τη μέρα. Ο Τραμπ θα κοιτάξει πρωτίστως το πολιτικό του συμφέρον και τις πιθανότητες πολιτικής του επιβίωσης και την δυνατότητα επανεκλογής του σε 11 μήνες από τώρα.

  • Ακόμη και εν μέσω κρίσης, η αμερικανική εξωτερική πολιτική διατηρεί τη μέθοδο καρότο-μαστίγιο απέναντι στην Τουρκία. Από τη μία το USS Harry Truman πλέει μαζί με τουρκικά πλοία και από την άλλη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αρμόδια γραφεία που ασχολούνται με τις αμερικανικές εξωτερικές υποθέσεις, παρουσιάζουν μια υπερδραστηριότητα εναντίον της Τουρκίας. Να είμαστε σίγουροι πως η μόνη δύναμη που μπορεί να κάνει την Τουρκία να αναδιπλωθεί, είναι η Αμερική και κανείς άλλος.

Είναι επίσης πολύ σπάνια η κατηγορία του ΟΗΕ για τον Ερντογάν και για την πώληση όπλων στη Λιβύη.

Ασυνήθιστα πράγματα συμβαίνουν εναντίον της Τουρκίας τα οποία αν συνεχιστούν (άγνωστο αυτό ακόμη) θα κάνουν μόνο καλό στη σταθερότητα και στην ειρήνη της περιοχής μας η οποία απειλείται κυριολεκτικά από τον περιφερειακό και διεθνή ταραξία που ακούει στο όνομα Τουρκία.

Στο μεταξύ, οφείλουμε να βρούμε στις ΗΠΑ και άλλους ηγέτες σαν τον γερουσιαστή Bob Menendez. 

  • (*) Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ.
    • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Tα τέσσερα μεγάλα πρόβληματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Η γειτονιά είναι φωτιά!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: