Θα σας προκαλέσει έκπληξη: Η ισχυρότερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου στην Αθήνα

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




«Η ισχυρότερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου για το 2019 δεν είναι εκεί που θα περιμένατε». Για τους επενδυτές πρόκειται πράγματι για μια γιορτινή περίοδο, καθώς κάνουν απολογισμό μίας αξιοσημείωτης χρονιάς.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα Telegraph ο δημοσιογράφος Tom Rees.

Πρώτη ευχή στη χριστουγεννιάτικη λίστα του περασμένου έτους ήταν τα κίνητρα της κεντρικής τράπεζας και η χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων. Ούτε ο Donald Trump ούτε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κ. Jerome Powell τσιγκουνεύτηκαν το 2019.

  • Αντιθέτως, προσέφεραν αρκετά πρώιμα δώρα στους επενδυτές, επιτρέποντας στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά να ανέλθει με ρυθμούς πυραύλου. Όμως, πού έλαμψαν περισσότερο οι αγορές φέτος; Δεν ήταν ούτε στις ΗΠΑ, όπου οι μετοχές κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ, ούτε στην Κίνα, όπου σημειώθηκε ανάκαμψη. Και σίγουρα δεν ήταν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα συγκριτικά πενιχρά κέρδη της.

Έκπληξη των χρηματιστηριακών αγορών για το 2019 αποτελεί η Ελλάδα. Η άνοδος του δείκτη Athex Composite κατά 41% ξεπερνάει κάθε άλλη μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου. (Εξαιρώντας την περίπτωση της Βενεζουέλας). Ο αγώνας της Ελλάδας βασίστηκε στους επενδυτές που στήριξαν τον ηράκλειο άθλο της ανάκαμψης της οικονομίας και την ανάδυσή της από τις στάχτες της κρίσης χρέους. (…)

Τέσσερα χρόνια αφότου η λαϊκιστική κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία είναι ασφαλέστερη στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ο ίδιος έχει μια φιλόδοξη ατζέντα, φιλική προς την επιχειρηματικότητα, που η νέα κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάκαμψη. (…)

Υπάρχουν δύο μαθήματα που πρέπει να λάβουμε από το θρίαμβο της Ελλάδας: Το πρώτο μάθημα σχετίζεται με το πόσο κρίσιμη είναι η χρονική συγκυρία. Το δεύτερο είναι ότι οι επενδύσεις αφορούν την αξία, όχι το ποιες εταιρείες ή οικονομίες είναι δυνατότερες. Αν πετύχει το σχέδιο του Μητσοτάκη, θα υπάρξουν σίγουρα μεγαλύτερα κέρδη τα επόμενα χρόνια. Έτσι, οι επενδυτές θα ελπίσουν ότι η οικονομική οδύσσεια της χώρας θα την οδηγήσει σε πιο ήρεμα και κερδοφόρα ύδατα.

Τίτλος του κειμένου: The world’s strongest stock market of 2019 is not where you would expect it to be

ΗΠΑ: Μήνυμα για σταθερότητα των επιτοκίων δανεισμού το 2020 αναμένεται να δώσει η Fed

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: