Σοβαρές αντιδράσεις ακόμη και στα κατεχόμενα για τα τουρκικά drones στο Λευκόνοικο

File photo: Τουρκικό drone. ΚΥΠΕ
Με τα όπλα δεν γίνεται ειρήνη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ενώ η πρόεδρος της συντεχνίας των /κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο βήμα το οποίο καταδικάζουν και ζητούν να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι δύο συντεχνίες των εκπαιδευτικών εξέδωσαν γραπτές ανακοινώσεις μετά την πρώτη προσγείωση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου.

Ο Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, αυτή έχει υποστεί εισβολές και πολέμους εδώ και αιώνες και εξ’ αιτίας αυτού έχουν υποφέρει όλοι οι Κύπριοι, προσθέτοντας ότι το αντίτιμο προς όφελος του ιμπεριαλισμού το πληρώνουν οι Κύπριοι με το αίμα, τις ζωές, τα δάκρυα και με προσφυγοποίηση.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, ο κ. Ελτζίλ ανέφερε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο του σουνίτικου Ισλάμ και αφού ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του δεν κατάφεραν να είναι επιτυχείς στην πολιτική τους στη Συρία και το Ιράκ, για να κρύψουν την κακή πορεία της οικονομίας, προσπαθούν τώρα να εξωθήσουν σε πόλεμο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο.

Το θεωρούν, είπε, σαν μια ανοικτή απειλή απέναντι σε όσους θέλουν ειρήνη στην Κύπρο από πλευράς Τουρκίας που φέρει ως αιτιολογία τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τους Ε/κ, μετατρέποντας το αεροδρόμιο Λευκονοίκου σε πολεμική βάση, με την αντίληψη που οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ως εφαλτήριο επιθέσεων.

Η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ μίλησε για λάθος πολιτικές που δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά και της περιοχής. Κάλεσε δε να αναλάβουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο νησί, στο πλαίσιο που έχει καθορίσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, και να απαλλαγεί η Κύπρος από βάσεις και όπλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις ποστασί, το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ΙΗΑ, τύπου Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου χθες γύρω στις 9 το πρωί και απογειώθηκε στις 11.10 το πρωί για την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από 10 ώρες πτήση, προστίθεται, επέστρεψε στην αεροπορική βάση του Νταλαμάν στην Τουρκία.

Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την βάση του Νταλαμάν στις 4 τα ξημερώματα το πρωί χθες και προσγειώθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο μετά από 5 ώρες πτήσης, γύρω στις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο παραχωρήθηκε με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας κατόπιν αιτήματος της τελευταίας. Ο συγκεκριμένος τύπος μη επανδρωμένου αεροσκάφους παράγεται από την τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2-15. Δίδονται από την Κίπρις ποστασί τα χαρακτηριστικά του ΙΗΑ που έχει διάμετρο φτερών 12 μέτρα και ζυγίζει 650 κιλά.

Να σημειωθεί ότι η άδεια για χρήση του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο αφορά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με όπλα, SIHA.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο, εκτιμά ο Γερμανικός Τύπος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal