File Photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Photo via Twitter, @NikosDendias
Αρκετά πράγματα συμβαίνουν τον τελευταίον καιρό και όχι μόνο αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά. Ο κόσμος αλλάζει και αυτό είναι οφθαλμοφανές σε κάθε περιφέρεια του πλανήτη. Αυτή η αλλαγή είναι συστημική και τα κέντρα ισχύος πληθαίνουν.
Κάθε κράτος σε αυτήν τη διαδικασία αλλαγής, προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτήν τη ρευστότητα. Αυτή η διαδικασία αλλαγής έχει ξεκινήσει λίγο λιγότερο από τρεις δεκαετίες και φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Ποια είναι τα μεγάλα μας προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και πώς θα τα λύσουμε χωρίς μηδενισμούς;
Μια ματιά στις ακαδημαϊκές ύλες μελέτης συναφών αντικειμένων θα μας έπειθε οτι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η διπλωματική μας και στρατηγική μας ραθυμία, εξαντλούνταν στο ότι ”ανήκουμε στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ”. Άρα μόνο εμείς και οι ΗΠΑ δεν ήταν σίγουρο αν καν- χρειαζόμασταν εξωτερική πολιτική… Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ μας βρήκε αδρανείς στο να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής στον πολύ διαφορετικό κόσμο που ανέτειλε.
Η πολιτική είναι τέχνη πρόβλεψης.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει τις ρίζες του στο γραφειοκρατικό μοντέλο.
Πολλές χώρες ”πάσχουν” από αυτήν την ασθένεια όμως και αυτή, εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε χώρα και τελικά, διαφορετικά την επηρεάζει. Κριτήριο είναι πάντα η διαθέσιμη ισχύς. Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι μυστικές μας υπηρεσίες, το Υπουργείο Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου, απέδειξαν στην κρίση των Ιμίων ότι δε λειτουργούν ρολόϊ. Ακόμη και σήμερα, βλέπουμε διαφορετικά – διφορούμενα μηνύματα τα οποία μαρτυρούν προβλήματα ομοιογένειας και κοινής στοχοθεσίας. Στο τέλος, το γραφειοκρατικό μοντέλο ροκανίζει την πολιτική βούληση η οποία οφείλει σε κρίσεις να είναι πολύ ισχυρή.
Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει στην Ελλάδα να λυθεί προκειμένου να ασκήσουμε μια πραγματικά σύγχρονη εξωτερική πολιτική (και όχι κατ΄όνομα) ανάλογη των απειλών και στόχων που έχουμε θέσει, είναι η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης των απειλών. Με άλλα λόγια πόσο, πότε, πού και σε τι μπορούν να βοηθήσουν οι σύμμαχοί μας και πού αντίστοιχα, δεν μπορούν.
Η αυτοβοήθεια και η εσωτερική εξισορρόπηση (χρήση ίδιων πόρων για αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών) έρχεται πάντα πρώτη και δεύτερη και συμπληρωματική, η εξωτερική εξισορρόπηση. Οι υποψήφιοι σύμμαχοι έχουν την τάση να έλκονται και αυτοί, από ισχυρές χώρες και όχι από χώρες που μπορεί να τους εκθέσουν ή να τους γίνουν βαρίδια.
Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα και χρειάζεται επίλυση, αφορά τα αφηγήματα του μηδενός και της αδράνειας που ταλαιπωρούν την ελληνική πολιτική αλλά και την ελληνική κοινωνία. Ομάδες πίεσης και κινήματα διαφόρων πολιτικών ιδεολογιών, δεν αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Η άρνηση πραγματικότητας είναι μια άμυνα η οποία καταπραϋνει την ανασφάλεια όμως δεν την βελτιώνει.
Κάθε άλλο, την αναδεικνύει.
Η ενασχόληση με αυτές τις τέσσερις προβληματικές θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες και τελικά, σε ωρίμανση της διπλωματικής και στρατηγικής μας πορείας καθώς ο κόσμος που αναδύεται είναι ένας κόσμος που έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για την εθνική μας επιβίωση και επαύξηση.
(*) Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ.
Εξαντλήθηκε η διπλωματία στα ελληνοτουρκικά; Αυτό δείχνει η oυνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν