Τα “σφιχτά πρόσωπα” του Μητσοτάκη και του Ερντογάν ομιλούσαν από μόνα τους…

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης. Φωτογραφία via OPEN TV




Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά λόγω και της μετάφρασης μιας και ο Ερντογάν δεν ομιλεί γρι αγγλικά, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, και έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το Open Tv, αμέσως μετά αυτή τη συνάντηση, φιλοξένησε στο στούντιο τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, για να δώσει ένα πρώτο σχόλιο, αφού πρώτα επισημάνθηκε ότι υπήρχαν «σφιχτά πρόσωπα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε. Το πρώτο είναι ότι μετά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, έχουμε ουσιαστική αναβάθμιση του τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή μας. Το δεύτερο στοιχείο, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο έγινε αυτή η συνάντηση. Έχουμε τις ΗΠΑ οι οποίες βρίσκονται σε σύγχυση απέναντι στην Τουρκία, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πιέσουν τον Ερντογάν και το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του».

«Η τακτική της Τουρκίας είναι η λογική του ανατολίτικου παζαριού», κατά τον κ. Φίλη, «η οποία θέτει πολλά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών και προσδοκά να κερδίσει κάτι από όλα, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση».

Σε αυτό το σημείο, η Νίκη Λυμπεράκη επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις και ρώτησε τον κ. Φίλη το εάν αποτελούν λόγια του αέρα.

Εκείνος απάντησε ότι «η Τουρκία θα κάνει οποιαδήποτε σχετική κίνηση όχι στο άμεσο μέλλον, διότι η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως εάν προχωρήσει σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που όρισε το μνημόνιο με τη Λιβύη, η απάντηση της Ελλάδας θα είναι άμεση και μπορεί να ξεκινήσει μια θερμή κρίση στην περιοχή».

Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ομολογεί ο Πρωθυπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: