Τα ψέματα του Ταγίπ για τα υποβρύχια και ένας Ιανουάριος με κρύο αλλά ιδιαίτερα θερμός…

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καϊς ΣαγέντPhoto: Τουρκική Προεδρία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Μπορεί στον χάρτη που παρακολουθούν εκατοντάδες μάτια καθημερινά να μην αποτυπώνεται η ένταση και οι προκλήσεις από την Τουρκία, όμως στο Επιτελείο βλέπουν και καταλαβαίνουν μέσα από γεγονότα, ότι η γείτονα θ’ ανεβάσει κι άλλο την ένταση επιδιώκοντας να δυναμιτίσει την κατάσταση στο Αρχιπέλαγος.

  • Μια από τις τελευταίες προκλητικές εμφανίσεις του ήταν στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου τύπου 214 και εκεί θέλησε να «γκριζάρει» και πάλι το Αιγαίο. Όμως οι πληροφορίες για το νέο απόκτημα του Τουρκικού ναυτικού είναι άλλες από εκείνες που έλεγαν στις ομιλίες τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Χουλουσί Ακάρ.
  • Είπαν ότι μέσα στο 2020 θα είχαν στην θάλασσα το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214, ίδιο με της Ελλάδας, όμως η τελετή αυτή που έσταξε ξανά χολή ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε περίπου έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης του υποβρυχίου.
  • Επικοινωνιακά πέτυχε, επιχειρησιακά; Όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες στο Ελληνικό επιτελείο λένε ότι αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες (μετά την μεγαλειώδη τελετή) θα πρέπει στη συνέχεια να γίνουν το λιγότερο για ένα 9μηνο δοκιμές «εν όρμω» και ν’ ακολουθήσουν δοκιμές εν πλω που φτάνουν και τον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, όπως εξηγούν από το Πολεμικό Ναυτικό το πιο πιθανό είναι επιχειρησιακό τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214, θα καταδυθεί επιχειρησιακά μετά το 2022…

Στη γωνία του διπλωματικού ρινγκ.

Αν δούμε πίσω από τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας, τα οποία δεν ακολουθεί η Ελλάδα, φαίνεται η δύσκολη θέση που περιέρχεται και πάλι η γείτονα.

  • Μια από πιο χαρακτηριστικές φράσεις που δείχνουν την πρόθεση της έντασης ήταν εκείνη που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος χθες. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά με τη Λιβύη». Κι αν δεν έχει η Ελλάδα δουλειά με τη Λιβύη, γιατί να έχει η Τουρκία;
  • Έμμεσες προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου που παρατηρεί ότι δεν έχει χάσει απολύτως την δύναμή του και την επιρροή προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες κάνουν αγώνα δρόμου να τον κρατήσουν στο Δυτικό άρμα, τον «χαϊδεύουν» ώστε να μην ανοίξει τις προσφυγικές ροές και φυσικά δεν θέλουν να χάσουν ούτε την τουρκική αγορά, ούτε τον στρατό της Τουρκίας από τη Συμμαχία.
  • Όμως οι γείτονες παρατηρούν πως οι διπλωματικές κινήσεις- αν και καθυστέρησαν- από Ελληνικής πλευράς, δημιουργούν πολλά προβλήματα στα τουρκικά σχέδια τα οποία αναδεικνύονται ολοένα και πιο επεκτατικά.

Ο Ελληνικός μαραθώνιος πάντως πρόκειται να συνεχιστεί και όλος ο Ιανουάριος, παρά του ότι είναι η καρδιά του χειμώνα και ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου, προβλέπεται ιδιαίτερα θερμός.

  • Μόλις στις 2 Ιανουαρίου Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν τον ενεργειακό αγωγό «East Med». Mια ημέρα μετά Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος υπό την Γαλλική ομπρέλα προχωρούν σε μια ακόμη διευρυμένη αυτή τη φορά τριμερή συνάντηση. Παρόμοιο δηλαδή σκηνικό με την άλλη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ στην οποία είχε πάρει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
  • Σ’ ότι αφορά την τριμερή που θα γίνει στο Κάιρο στις 3 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Σίσι αναμένεται ότι θα επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για εμφανή παρουσία των δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο. Άλλωστε η Αίγυπτος ήδη έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το θέμα της Λιβύης, τις διαρκείς μάχες που μαίνονται αλλά και την σύμπραξη Άγκυρας Τρίπολης, με την πρώτη να ετοιμάζεται να συνδράμει και στρατιωτικά. Η παρουσία της Γαλλίας φέρνει νέα δεδομένα κι αυτό αναμένεται ότι θα φανεί.
  • Ακολουθεί το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου που θα έχει τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.  Ο φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θα δείξει τι πρόθεση έχει απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό την στιγμή μάλιστα που έχει υπογράψει τον «East med».
  • Στις 29 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει για το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση- την δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες- με τον Γάλλο πρόεδρο.

Από αυτό το τετ α τετ πιθανότατα θα κεφαλαιοποιηθούν οι σχέσεις των δυο χωρών και ίσως επιβεβαιωθούν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό που σημείωναν καιρό τώρα πως στο κατάλληλο timing θα ακούσουμε και τα της συμφωνίας που αφορούν τις νέες φρεγάτες. Άλλωστε οι Γάλλοι έχουν γίνει μόνιμοι ένοικοι ξενοδοχείων στην Αθήνα με τις συζητήσεις να προχωρούν βήμα βήμα προς το τελικό στάδιο.

Οι γείτονες δεν τιμούν τις δικές τους υπογραφές: Παραβάσεις και παραβιάσεις και τα Χριστούγεννα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: