Τα κίνητρα της ρωσοτουρκικής ανάμειξης στη Λιβύη: Ανάγκη για ανάληψη δράσης των ΗΠΑ

File Photo: Ο στρατηγός Χαφτάρ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σϊσι, στο Κάιρο, σε παλαιότερη συνάντηση. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




Σε άρθρο του Ahmed Aboudouh στην εφημερίδα Independent, εισαγωγικά επισημαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εάν αφήσει στην Τρίπολη, όπως έκανε και με τη Συρία, ανοικτό το πεδίο δράσης σε Ρωσία και Τουρκία, τότε η Αμερική θα χάσει σημαντικό μερίδιο ως ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης.

Η ανάλυση σημειώνει ότι ο Erdogan επιθυμεί την αναβίωση των χαρακτηριστικών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή, σχεδιάζοντας την αποστολή στη Λιβύη -μαζί με άλλες τουρκικές δυνάμεις- τουρκμάνων μαχητών της Συρίας, οι οποίοι είχαν μεν πολεμήσει στη βόρειο Συρία στο πλευρό της Τουρκίας, ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη ούτε και γνωρίζουν τίποτε σχετικό.

  • Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους της Λεγεώνας Sham Legion, η οποία θα απαρτίζεται από ισλαμιστές, έχοντας απευθείας δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και θα υπαχθεί άμεσα στα συμφέροντα που διεκδικούν οι Ρώσοι στη Λιβύη.   

Η ανάλυση τονίζει ότι η Ρωσία επωφελείται από τις περιφερειακές επιδιώξεις της Τουρκίας, γνωρίζοντας πόσο ανησυχεί η Άγκυρα λόγω της ανακάλυψης ορυκτών κοιτασμάτων στις χώρες πέριξ της ανατολικής Μεσογείου. Οι Ρώσοι χειρίζονται δεξιοτεχνικά τη διπλωματία της αποδιοργάνωσης (disruptive diplomacy) και δεν πρόκειται να διστάσουν να εκμεταλλευτούν τις φιλοδοξίες του Erdogan στην περιοχή, προκειμένου να θέσουν εμπόδια στις ενδιαφερόμενες χώρες της Δύσης για τους νέους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου.

Ο Putin γνωρίζει ότι τυχόν διπλωματική σύμπραξη Ισραήλ-Ελλάδας θα αποκλείσει εντελώς την Τουρκία από τον ενεργειακό μαραθώνιο, εξέλιξη που θα αποτελέσει πλήγμα για τη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή, έχει διαμορφωθεί μια καθοριστική και χωρίς προηγούμενο ρήξη στην περιοχή, με τη Ρωσία και την Τουρκία στη μία πλευρά, και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, στην άλλη, επισημαίνει ο αναλυτής.

  • Εάν οι ΗΠΑ, συνεχίζει το άρθρο, επιθυμούν να κατανοήσουν τα κίνητρα της Ρωσίας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουν την προσοχή τους στη Λιβύη, εντός της οποίας η σύγκρουση μεταξύ Haftar και κυβέρνησης της Τρίπολης γίνεται, στην ουσία, για την απόκτηση δικαιωμάτων στην ενεργειακά πλούσια ανατολική Μεσόγειο.
  • Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι υποστηρίζουν τον Haftar, όπως σημειώνεται, προσπαθώντας να κυριαρχήσουν και στα δύο μέρη της σύγκρουσης (κάνοντας επαφές και με διπλωματικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης της Τρίπολης), ως μέρος της ρωσικής πολιτικής αποκλεισμού της Δύσης από τη Λιβύη. Η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη χώρα έχει και αυτό το σκοπό: να αναδείξει το ρωσικό παράγοντα κυρίαρχο στη σύγκρουση Haftar-κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε μία τόσο τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο, ο Trump δεν φαίνεται να κατανοεί το γεγονός ότι, εάν χάσει τη Λιβύη (όπως και τη Συρία προηγουμένως) από τους Ρώσους και τους Τούρκους, τότε θα χάσει και την ενεργειακή κούρσα στην περιοχή, συμπληρώνει ο αναλυτής, προτρέποντας τους συμβούλους του αμερικανού προέδρου να καταρτίσουν σχέδιο αναχαίτισης των ρωσικών και τουρκικών επιδιώξεων στη Μεσόγειο και να επαναφέρουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης, πριν να είναι πολύ αργά. 

Τίτλος: Trump will come last in the big Mediterranean gas race if Turkey and Russia get their way in Libya

Είναι ο αγωγός East Med ένα ακριβό φαραωνικό έργο; Όχι… Το διάτρητο επιχείρημα της ελίτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: