ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει τη λανθασμένη πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας

File Photo: Το logo του ΣΥΡΙΖΑ. Photo via Twitter, @syriza_gr




Εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών, ασκεί με διαρροή της η Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού», ενώ για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι «έδειξε αιφνιδιασμό και έλλειψη σοβαρότητας».

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι «η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο επιβεβαίωσε την σοβαρή ένταση που διάγουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Θεωρεί ότι ορθώς έγινε η συνάντηση, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Αφού σημειώσει ότι αναμένει ολοκληρωμένη ενημέρωση κατά τη συνάντηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι «η διαπίστωση του πρωθυπουργού στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην “καλή διάθεση” των δυο πλευρών, είναι επιεικώς ατυχής, ιδίως όταν η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του».

Αναφέρεται στα όσα συνέβησαν πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας ότι «δυστυχώς τα μηνύματα που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας.

Η ασυνεννοησία στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την προηγούμενη της συνάντησης ήταν απαράδεκτη. Όπως επίσης απαράδεκτη είναι η σημερινή δήλωση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πως “το πρόβλημα δεν είναι φοβερό” όσον άφορα τη δημοσιοποίηση της παράνομης συμφωνίας, καθώς αυτή θα περάσει από την τουρκική Βουλή άμεσα.

Αν “δεν είναι φοβερό”, τότε γιατί η κυβέρνηση έκανε πριν λίγες μέρες σημαία την απέλαση του Λίβυου πρέσβη για το ίδιο ακριβώς θέμα;».

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για «το ανησυχητικό γεγονός ότι λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Τουρκία ανακοίνωσε γεωτρήσεις στην δήθεν “περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές”.

Η περαιτέρω επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι «η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε μία λανθασμένη πολιτική κατευνασμού».

Ακολούθως, αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για σειρά αστοχιών που, όπως λέει, αποθράσυναν την Τουρκία και υποστηρίζει ότι:

-δεν αξιοποιήσε σε ρητορικό και ουσιαστικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ΕΕ, το πλαίσιο κυρώσεων που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

– ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

– εξέπεμψε θετικό κλίμα από τη συνάντηση του τον Σεπτέμβριο, αποφασίζοντας ακόμα και τη διενέργεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και αφού κάνει απολογισμό των δικών του χειρισμών όταν ήταν κυβέρνηση καταλήγει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προβεί λοιπόν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

– Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

– Να εργαστεί ώστε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

– Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

– Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

-Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

– Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

– Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018.

– Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη που έγιναν προχθές. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.

– Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν η τουρκική συμπεριφορά συνεχιστεί, θα δοθεί και η κατάλληλη απάντηση, λέει ο Χατζηδάκης

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: