Συνέδριο πολιτιστικής κληρονομιάς από τον The Heritage Management Organization στην Ελευσίνα

«Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (HerMa HUB: Fostering Communities), διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ένα συνέδριο που φέρνει στο προσκήνιο συλλογικότητες από όλη τη χώρα με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά συναντούνται και συνομιλούν σήμερα 6 και αύριο 7 Δεκεμβρίου 2019 στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για το συνέδριο «Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (HerMa HUB: Fostering Communities), που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

  • Για πρώτη φορά, περισσότερες από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α), μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συστηθούν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν την εμπειρία της ενεργοποίησης πολιτών μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η Ελευσίνα ως πόλη έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά μία μας ενδιαφέρει περισσότερο: το γεγονός ότι είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Δηλαδή στην Ελευσίνα, ενώ είναι μια σχετικά μικρή πόλη, υπάρχουν σύλλογοι που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλο τον ελληνικό κόσμο, από την Τραπεζούντα ως την Ήπειρο και από την Κρήτη ως τη Σύμη. Λόγω εκβιομηχάνισης μετανάστευσε εσωτερικά ο πληθυσμός για να βρει εργασιακές ευκαιρίες. Τώρα έχουμε μια πόλη όπου η δεύτερη και τρίτη γενιά αυτών των ανθρώπων ζουν μαζί στον ίδιο αστικό χώρο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Κυριακίδης, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του The Heritage Management Organization.

Η έδρα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι στην Ελευσίνα, αλλά ο λόγος που το συνέδριο διεξάγεται στην πόλη είναι ευρύτερος. «Έχουμε μια μικρογραφία όλης της Ελλάδας εδώ, αλλά έχουμε και δυνατές ομάδες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά. Άρα είναι ένας εξαιρετικός τόπος να φέρουμε ομάδες και από την υπόλοιπη Ελλάδα για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς βοηθιούνται αυτές οι ομάδες μεταξύ τους, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, τι προβληματισμούς έχουν κοκ. Να ανοίξει, για πρώτη φορά από όσο γνωρίζω, μια σχετική συζήτηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακίδης.

  • Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Επίσης, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης, θα γίνει εφικτή η θέσπιση στοχευμένης ατζέντας για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες, ενώ δεν θα λείψει η παρουσίαση μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για περαιτέρω εγχειρήματα ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων.

Ειδικοί, αλλά κυρίως συλλογικότητες θα έχουν λόγο στο συνέδριο. «Θα έχουμε και μια στρογγυλή τράπεζα. Συνήθως τα συνέδριά μας είναι πιο θεωρητικά, κάτι που βλέπουμε και ως μειονέκτημα. Γιατί δεν μπορεί να μιλά κανείς για τους ενεργούς πολίτες, χωρίς τους ενεργούς πολίτες. Και εμείς πάμε να θεραπεύσουμε αυτό το ζήτημα. Θα γίνει βέβαια και μια μικρή συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο BLOD, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Αλλά από εκεί και ύστερα, θα κάνουμε συζητήσεις με τους ενεργούς πολίτες και τις ομάδες -είτε πρόκειται για πολιτιστικούς συλλόγους είτε για ιδρύματα είτε για συλλογικότητες- οι οποίοι με διαφορετικούς τρόπους ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακίδης.

Στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο συν-υπεύθυνος για την ομάδα UNDERGROUND Archeology Heritage & People, Juanjo Puildo, η αρχαιολόγος Έλενα Στεφανοπούλου, η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διεθνή Διαχείριση και Συμβουλευτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter, Bryony Onciul, ο Δρ. Άρης Αναγνωστόπουλος (επίκουρος λέκτορας Πανεπιστημίου Kent) και η Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος Ελένη Στεφάνου.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/12 (15.30) στο E.K.E.-Δ.A. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας- Δυτ. Αττικής (Χαριλάου 28) και το Σάββατο 7/12 (10.30) στο Δημαρχείο Ελευσίνας – Χώρος Υποδοχής (Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος). Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Αττικής.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE) ιδρύθηκε το 2008. Στόχος του είναι να παρέχει εκπαίδευση και να καλλιεργεί δεξιότητες σε σημαντικούς διαχειριστές έργων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί 700 προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς, με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από 77 χώρες. Τα προγράμματα του HERITΛGE είναι αγγλόφωνα και τα περισσότερα διεξάγονται σε συνεργασία με διεθνείς και ημεδαπούς οργανισμούς, ενώ έχουν προσφέρει πάνω από 600 μερικές ή πλήρεις υποτροφίες.

Το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς HerMA εντάσσεται από το 2017 στο πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://heritagemanagement.org/

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου

Αθήνα, Ελλάδα

Το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο στο Μπορντό σε βάση υποβρυχίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: