Συνεχίζει ο Τσαβούσογλου τις αθλιότητες: Απειλές πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέδριο στη Ρώμη. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




“Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι”, δήλωσε χωρίς ντροπή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Εμείς είμαστε εγγυήτρια δυναμη της (παράνομης) ‘τδβκ’. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. “Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, ανέφερε.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρρα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως “θα λάβω ό,τι μέτρο χρειαστεί».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Ρώμη στο πλαίσιο του 5ου Μεσογειακού Φόρουμ MED 2019 και, σχολιάζοντας, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ τις εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο στην ιταλική εφημερίδα, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν θέλουν συνεργασία και άρα η Τουρκία αναγκάστηκε να στείλει τα πλοία της στην ανατ. Μεσόγειο.

Οι νέες απύθμενες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών δεν έχουν τελειωμό. Προχώρησε σε απειλές για πόλεμο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο Σκαί «Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, τότε θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης σε δημοσίευμα αναφέρεται πως η Άγκυρα συνεχίζοντας τις προκλήσεις εξέφεασε διά στόματος Τσαβούσογλου την καταδίκη της χώρας του στην απέλαση του πρέσβη της Τρίπολης στην Αθήνα . Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου λέει τα εξής:

«Όποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία”. Και τονίζει πως “μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με την εξαίρεση των Ελληνοκυπρίων. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή.Όμως όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ethnos.gr, skai.gr

Στείλαμε στον ΟΗΕ τη “συμφωνία” που υπογράψαμε με τη Λιβύη, λέει τώρα ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: