Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από την αναχώρηση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Photo via video, Twitter




Πρόθεση να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, το θέμα της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ότι στη Σύνοδο του Νάτο θα ζητήσει καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τις χώρες της Συμμαχίας

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο αύριο το μεσημέρι στο Λονδίνο και με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

“Επικοινώνησε μαζί μου και ζήτησε συνάντηση”, είπε ο Ερντογάν. “Εκεί που θα πάμε θα τα συζητήσουμε και θα τους εξηγήσουμε τις θέσεις μας”, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως: “ο πρέσβης της Λιβύης κατά πάσα πιθανότητα θα απελαθεί”.

Υπεραμύνθηκε της άθλιας συμφωνίας με την Λιβύη, λέγοντας πως: “Από εδώ και στο εξής Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος κάνουν αυτό που νομίζουν. Εμείς προχωράμε τη συμφωνία με τη Λιβύη” και συμπλήρωσε: “Κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν, όπως η Γαλλία, αλλά δεν μας ενδιαφέρει”, είπε προκλητικά. “Και θα ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο ΝΑΤΟ”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Αγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά»

Μιλώντας σε συνεργάτες του ενόψει της συνάντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις σημερινές απειλές είναι αναπόφευκτη».

Hellas Journal, με πληροφορίες από OPEN

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης για ΝΑΤΟ: Δεξίωση στο Μπάκιγχαμ και γεύμα στη Ντάουνιγκ Στριτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: