Στοχοποίησε ξεκάθαρα το Καστελόριζο η Τουρκία: Θέλει να στηρίξει το “δώρο” από την Τρίπολη

File Photo: Τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν καθημερινά στους “γείτονες” ποιος είναι ο κυρίαρχος του Αιγαίου. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Από τον Αύγουστο με τις 19 αερομαχίες, στο Δεκέμβριο όπου οι Τούρκοι προχώρησαν όχι σ’ ένα απλό «μπαράζ», αλλά σε μια πολύ στοχευμένη κίνηση στο Καστελόριζο, με αποτέλεσμα τις 16 αυτή τη φορά εμπλοκές με Ελληνικά μαχητικά.

  • Τα όσα έγιναν στον Ελληνικό ουρανό, σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, δεν ήταν λίγα, με τους Τούρκους να δείχνουν ίσως από τις λίγες φορές τόσο επικίνδυνη διάθεση. Υπήρξαν στιγμές που η εμπειρία και ψυχραιμία των Ελληνικών «γερακιών», έδωσε απάντηση και ταυτόχρονα αποσοβήθηκε περαιτέρω αύξηση της έντασης.

Πλέον δεν είναι η ρητορική που αντιμετωπίζει η Ελληνική πλευρά σε διπλωματικό επίπεδο. Στο στρατιωτικό κομμάτι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τη μια πλευρά οι Θερμοπύλες, αναπόσπαστο μέρος της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων κι από την άλλη η διαχείριση της ψύχραιμης αλλά αποτελεσματικής απάντησης.

Ξέρουν οι αεροπόροι μέχρι που φτάνουν οι Τουρκικές δυνατότητες

Η εβδομάδα που πέρασε, το μόνο σίγουρο είναι ότι άφησε μια πολύ πικρή γεύση στους Τούρκους ιπταμένους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τα Ελληνικά «γεράκια», τα οποία έναντι των 20 τουρκικών F-16, απάντησαν με 38.

  • Ο ίδιος αριθμός, των 38 αεροσκαφών επιχειρήθηκε από την Τουρκία να είναι η απάντηση. ‘Ήθελαν να δείξουν ότι και αυτοί μπορούν, και έχουν την ικανότητα απογείωσης μεγάλου αριθμού μαχητικών. Μπορεί το πραξικόπημα να άφησε ένα σοβαρό κενό στην αεροπορία της γείτονος, πλην όμως τα χρόνια περνούν γρήγορα, κι εκείνο αναπληρώνεται.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει καλά άλλωστε τι έχει ν’ αντιμετωπίσει σε κάθε περίπτωση καθημερινότητας ή και κλιμάκωσης. Επιτελείς σημείωναν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι «ουδείς μπορεί να καθηλώσει της Πολεμική Αεροπορία και τον σημαντικό αριθμό αεροσκαφών».

Η άσκηση που επιχειρήθηκε να υποστηρίξει στρατιωτικά τη συμφωνία με την Τρίπολη

Οι αεροπόροι κατάλαβαν από νωρίς τις «πονηριές» που θέλησαν να κάνουν γι’ ακόμη μια μέρα οι εξ Ανατολών συνάδελφοί τους και τις εντολές που είχαν πάρει κυρίως πέριξ του Καστελόριζου.

Πλοία του στόλου τους στην θάλασσα για τις ασκήσεις που είχαν αναγγείλει μέσω των παράνομων σε πολλές περιπτώσεις navtex κι από την άλλη πλευρά τα τουρκικά αεροσκάφη όπου δεν έκαναν «επιθετικές ενέργειες» προς τα καράβια -όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις- αλλά είχαν τον ρόλο υποστήριξης από αέρος.

  • Μια άσκηση «ναυτικού αποκλεισμού» του νησιωτικού συμπλέγματος ή μια άσκηση ναυτικής και αεροπορικής υποστήριξης προς ένα ερευνητικό πλοίο. Η διάταξη αυτό ακριβώς έδειχνε! Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου- σε κοντινή δηλαδή απόσταση από τους ναυστάθμους- η Άγκυρα φαίνεται ότι θέτει τον πρώτο στόχο. Στο Καστελόριζο «ψάχνει» την ενεργοποίηση της επιχείρησης «εξαφάνισης» των Ελληνικών νησιών που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης και ήδη εξασκείται στους τρόπους για το πως θα το υποστηρίξει κυρίως στρατιωτικά.
  • Μπορεί ο κος. Ερντογάν και ο υπουργός του Φατίχ Ντονμέζ να έδειξαν θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά η υποστήριξη μιας τέτοιας επιχείρησης πολύ δυτικότερα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μόνο την Ελλάδα συμφέρει. Η περιοχή του Καστελόριζου έχει στοχοποιηθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με πληθώρα παράνομων ασκήσεων από την Τουρκία, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να δίνουν τον δικό τους αγώνα προάσπισης των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει και το καλοκαίρι οι 19 αερομαχίες, οι περισσότερες από τις 16 κατά την Τρίτη έγιναν και πάλι πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος. Πολύ λιγότερες έγιναν στο κεντρικό Αιγαίο που σημειώθηκαν οι υπερπτήσεις στη νησίδα Καλόγεροι. Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες είναι ότι θα γίνουν ανάλογες κινήσεις με πληθώρα προκλήσεων.

Navtex ανάμεσα από Ελλάδα και Κύπρο

Η navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο σταθμός της Αττάλειας, με την οποία προαναγγέλλει ναυτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, θα διατηρήσει μονάδες επιφανείας της Τουρκίας έως και το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο που συναντά την Κυπριακή.

  • Σε αυτά τα σημεία κάθε φορά που ασκούνται τα μαχητικά της γείτονος ή και τα κατασκοπευτικά CN-235, κατά την επιστροφή τους προς το αεροδρόμιο του Dalaman, συνηθίζουν να διατηρούν πορεία, άνωθεν του Καστελόριζου και αφού καταδιωχθούν από τα Ελληνικά αεροσκάφη μόνο τότε στρέφουν προς την Ανατολή.

Η NAVTEX ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

TURNHOS N/W : 1517/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 17-12-2019 19:36)

TURNHOS N/W : 1517/19
MEDITERRANEAN SEA
NAVAL EXERCISES, ON 17 DEC 19 FROM 2200Z TO 2359Z IN AREA BOUNDED BY;
35 12.00 N – 031 04.00 E
35 12.00 N – 030 45.00 E
34 47.00 N – 030 45.00 E
34 47.00 N – 031 04.00 E
CAUTION ADVISED.

Για το πρωί την Τετάρτης και της Πέμπτης η Τουρκία «στοχεύει» και πάλι τον 25ο Μεσημβρινό στο Βόρειο τμήμα του Αιγαίου αυτή τη φορά, ανάμεσα από τον Άη Στράτη και τη Λέσβο για ασκήσεις με τη χρήση πυρών.

Η NAVTEX ΣΤΟΝ 25ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΕΣΒΟ & ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ


TURNHOS N/W : 1518/19 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 17-12-2019 19:37)

TURNHOS N/W : 1518/19
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 18 DEC 19 FROM 1000Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;
38 56.00 N – 025 25.00 E
39 04.00 N – 025 42.00 E
39 15.00 N – 025 38.00 E
39 23.00 N – 025 15.00 E
39 09.00 N – 025 08.00 E
CAUTION ADVISED.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία με την οποία συμφωνήθηκε η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν πράττει απολύτως τίποτα ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Αντιθέτως αντί ν’ αναζητά την βαλβίδα εκτόνωσης, ψάχνει με κάθε μέσο τον τρόπο που θ’ ανάψει το φυτίλι εκτιμώντας ότι είναι ικανή να υποστηρίξει τις παράνομες διεκδικήσεις της και παρά τις προειδοποιήσεις από την Ελλάδα να μην κλιμακώσει περαιτέρω.

Αυτόπτες μάρτυρες των τουρκικών προκλήσεων Βέλγοι πιλότοι που συνεκπαιδεύτηκαν με Έλληνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: