Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αναζητείται κοινή εθνική θέση απέναντι στην Τουρκία




Τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) έχει συγκαλέσει για το σήμερα Τρίτη το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Παράλληλα, όμως, θα διερευνηθεί η δυνατότητα πλήρους συντονισμού και η διατύπωση εθνικής θέσης απέναντι στην Τουρκία, σε όλα τα θέματα: από το παράνομο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης, ως τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις κινήσεις στο Αιγαίο κ.λπ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας, θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της χθεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου η Ελλάδα ζήτησε τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Και όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και άλλες χώρες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και θα ζητήσει όχι μόνο τη φραστική καταδίκη της Τουρκίας αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα την υποχρεώσουν να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.

Οι κινήσεις στον ΟΗΕ

Παράλληλα, η Ελλάδα φέρνει τη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με δύο επιστολές που κατατέθηκαν, χθες, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύεται τόσο η ελληνική θέση για τη συμφωνία που η Αθήνα θεωρεί «άκυρη», όσο και οι επιπτώσεις της για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποτυπώνεται η ελληνική θέση για τη συμφωνία και τη μη αναγνώρισή της μαζί με τη νομική τεκμηρίωση της ελληνικής πλευράς, αλλά και το αίτημα προς τον κ. Γκουτέρες να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη η «άκυρη» συμφωνία.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: